fbpx

Kancelarija za KiM: Na Merdaru uhapšen koordinator RIK-a Marko Janković i zaplenjen izborni materijal za predstojeći referendum

Фото: Канцеларија за КиМ

Pripadnici Kosovske policije priveli su večeras oko 22:30 minuta, na administrativnom prelazu Merdare, bez ikakvog pravnog osnova i krivičnog dela, koordinatora Republičke izborne komisije Marka Jankovića, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Kako se navodi, Janković se nalazio u pratnji dva kamiona koja su prevozila izborni materijal RIK-a za predstojeći referendum na Kosovu i Metohiji, koji je bio najavljen OEBSu na KiM.

Iz Kancelarija dodaju da je kordinator RIKa odveden u nepoznatom pravcu, a istovremeno, su pripadnici Kosovske policije zaplenili dva kamiona koja su prevozila izborni materijal i priveli i vozače kamiona, kao i Jankovićevog vozača.

“O ovoj gruboj demonstraciji sile i kršenju sporazuma hitno sam večeras obavestio i specijalnog predststavnika za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i zahtevao da Janković i trojica vozača bidu puštena na slobodu. Reč je o skandalu ogromnih razmera i posledica”, naveo je Petar Petković, u saopštenju Kancelarije za KiM.

Takođe je navedeno da je na lice mesta odmah upućen i srpski oficir za vezu kako bi pomogao privedenima.

Iz Kancelarije su istakli da su se koordinator RIK-a i kamioni sa referendumskim materijalom uputili večeras da materijal predaju predstavnicima misije OEBS koja je na terenu zadužena za organizovanje referendumskih radnji. Međutim, umesto predstavnika OEBS-a koja je zvaničnim pismom danas obaveštena o pošiljci materijala, predstavnike RIK-a sačekalo je 10 automobila Kosovske policije.

“Upravo je misija OEBS na KiM bila dužna da večeras preuzme izborni materijal u skladu sa mandatom koji ima na terenu, ali i iskazanom spremnošću za organizovanje referendumskog izjašnjavanja, o čemu su nas obavestili i u pismu od 22. decembra prošle godine. Međutim, večeras Misija OEBS ne samo da nije preuzela referendumski materijal, nego se nije ni pojavila na Merdaru, gde je trebalo da preuzme materijal, onako kako je to činjeno svaki put do sada u ranijim izbornim procesima”, zaključeno je u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Ana Marković
%d bloggers like this: