Lideri u Prištini: Otvaranje biračkih mesta za glasanje na referendumu predstavlja kršenje Ustava Kosova

Фото: Председништво Косова

Posle sastanka sa ambasadorima zemalja KVINTE i predstavnikom EU, lideri kosovskih institucija izdali su zajedničko saopštenje o održavanju referenduma Republike Srbije na Kosovu, prenose mediji koji izveštavaju na albanskom jeziku. Kosovski premijer Aljbin Kurti najavio je da će sutra u skupštini biti održana vanredna sednica povodom održavanja referenduma i na Kosovu.

U zajedničkom saopštenju se navodi da su kosovska predsednica Vjosa Osmani, premijer Kosova Aljbin Kurti i predsednik Skupštine Gljauk Konjufca ponovili stav da otvaranje biračkih mesta na Kosovu, za glasanje na referendumu, predstavlja kršenje Ustava i zakona Kosova.

„Pored ponavljanja da će kosovski Srbi sa dvojnim državljanstvom imati pravo glasa u skladu sa međunarodnim standardima i praksom, odnosno preko pošte i Kancelarije za vezu, institucije su jasno stavile do znanja da je otvaranje srpskih biračkih mesta na teritoriji Kosova jasno kršenje Ustava i zakona Kosova, kao i međunarodne prakse“, navodi se u saopštenju.

Foto: Predsedništvo Kosova

Institucije u Prištini pozvale su međunarodnu zajednicu da primeni iste standarde u odnosu na Kosovo “kao i za bilo koju drugu zemlju”.

„Ustav Kosova, važeći zakoni na Kosovu kao i međunarodno pravo i međunarodna praksa ne priznaju pravo jednoj državi da održi referendum na suverenoj teritoriji druge države. Dakle, dosadašnja praksa od 2012. godine je neustavna i kao rezultat toga ne obavezuje sadašnje institucije Republike Kosova proizilazeći iz jasne volje građana izražene 14. februara 2021. godine”, navodi se u saopštenju.

Pre saopštenja, kosovski premijer Aljbin Kurti istakao je da će sutra u skupštini biti održana vanredna sednica povodom održavanja referenduma i na Kosovu. Mediji pišu da će sednica biti održana u 14:00 časova.

Da ne treba da bude održano glasanje za referendum na Kosovu mišljenja su i lideri opozicionih stranaka na Kosovu.

Milena Maksimović