fbpx

Zašto prištinske vlasti ne dozvoljavaju održavanje referenduma u nedelju?

Iako je do referenduma o ustavnim promenama u Srbiji ostalo još dva dana, još uvek je nepoznato da li će Srbi na Kosovu i Metohiji moći da iskoriste svoje ustavno pravo da glasaju na njemu. I pored pritiska međunarodne zajednice, kosovske institucije ostaju pri odluci da ne dozvole održavanje referenduma na Kosovu.

Ni posle današnjeg zajedničkog sastanka sa ambasadorima zemalja KVINTE, institucije u Prištini nisu promenile stav, ponovio je premijer Kosova Aljbin Kurti, u saopštenju dostavljenom medijima.

Književnik i novinar Živojin Rakočević smatra da Aljbin Kurti ne vidi Srbe i ne želi da ih vidi.

„On je taj koji je u funkciji konačnog obračuna sa Srbima. Ako su ovi komandanti sa privremenim sedištem u Hagu uradili to što su uradili u ratu, Aljbin Kurti je odlučio da u miru eliminiše Srbe iz života i prva velika eliminacija i ključna, posle koje neće biti više ništa isto, je izjašnjavanje u nedelju“, kaže Rakočević.

Za sutra je zakazana i vanredna sednica Skupštine Kosova, na kojoj će najverovatnije Kurtijev stav podržati i opozicija, bez obzira na legitimna prava Srba da glasaju.

„Oni imaju pravo, ako imaju srpsko državljanstvo, to je prema Ahtisarijevom planu, a to što u Ahtisarijevom planu piše, organski je preneto na kosovski Ustav“, smatra glavni urednik ATV-a, Ljeart Hodža.

Na prava Srba su danas po ko zna koji put upozorile i zemlje KVINTE i Evropska unija.

„Mislim i tvrdim da to neće dozvoliti premijer Kosova Aljbin Kurti, jer se on oglasio oko toga i najavio, a to je rekao i Evropskoj uniji i zemljama KVINTE, da neće biti nikakvog referenduma na Kosovu, koji se tiče Srbije“, mišljenja je Fatmir Šeholi iz Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa u Prištini.

Ukoliko Srbi ne prihvate Kurtijevu ponudu da glasaju poštom ili u Kancelariji za vezu sa Srbijom u Prištini, a žele da glasaju, moraju da se snalaze sami.

„Nije dobro da se Srbi snalaze. Dobro je da imamo pava koja legitimno koristimo. Dobro je da imamo mogućnost izbora. Dakle, ovo nije trenutak u kom mi imamo mogućnost izbora, ovo je trenutak u kom se nama oduzima i mogućnost izbora“, naglašava Živojin Rakočević.

Dok Srbi čekaju na oštriju reakciju međunarodne zajednice, kosovske institucije traže od stranih predstavnika, kako piše u današnjem saopštenju, da zaustavi akcije Srbije i nelegalnih srpskih struktura, koje, kako tvrde, uz podršku Rusije destabilizuju Kosovo.

Ana Marković
%d bloggers like this: