fbpx

Zemlje KVINTE: Pozivamo Vladu Kosova da dozvoli održavanje referenduma na Kosovu 16. januara, uz posredovanje misije OEBS

Zemlje KVINTE, Francuska, Nemačka, Italija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija pozdravljaju nacionalni referendum o ustavnim promenama u Srbiji 16. januara kao ključni korak u jačanju nezavisnosti pravosuđa i unapređenju transparentnosti i efikasnosti institucija vladavine prava u zemlji, navedeno je danas u saopštenju zemalja KVINTE dostavljenom medijima.

Kako se navodi, zemlje KVINTE veruju da su ove reforme korak napred ka usklađivanju Srbije sa standardima Evropske unije koje će podržati proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

„Ohrabrujemo sve građane Srbije da učestvuju u referendumu i verujemo da je važno da građani sa pravom glasa imaju mogućnost da glasaju na izborima i referendumima. Sa žaljenjem konstatujemo da kosovska vlada nije dozvolila Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) da prikuplja glasačke listiće glasača koji žive na Kosovu na predstojećem referendumu u skladu sa ranijom praksom“, navodi u saopštenju.

Zemlje KVINTE pozivaju vladu Kosova da dozvoli Srbima na Kosovu da ostvare pravo glasanja na izborima i izbornim procesima u skladu sa ovom ustaljenom praksom.

„Pozivamo vlade Kosova i Srbije da se suzdrže akcija i retorike koje dižu tenzije i da se konstruktivno uključe u dijalog posredstvom EU. Važno je da obe vlade postignu napredak ka sveobuhvatnom sporazumu koji otključava evropsku perspektivu i povećava regionalnu stabilnost“, zaključeno je u saopštenju zemalja KVINTE.

Podsetimo, kosovski premijer Aljbin Kurti odbio je da se referedum o promeni Ustava Republike Srbije održi na Kosovu, navodeći da, „referendum na suverenoj teritoriji druge države nije praksa koju neće da prihvati nijedna demokratska država“, te da Srbi mogu da glasaju putem pošte ili u Kancelariji za vezu sa Srbijom u Prištini.

Ana Marković
%d bloggers like this: