fbpx

Kancelarija za KiM: Odluka Prištine će imati nesagledive posledice

Петар Петковић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

„Odlukom da onemogući održavanje referenduma o promeni ustava Srbije u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji parlament privremenih institucija samouprave u Prištini ušao je u fazu otvorene konfrontacije sa srpskim narodom na Kosovu i Metohiji i pokušao da potpuno poništi najelementarnija politička i građanska prava Srba, što će imati nesagledive posledice”, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Iz Kancelarije poručuju kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju i njegovim sledbenicima da neće dozvoliti da se situacija ponovi u budućnosti, posebno na izborima 3. aprila, te da neće uspeti ikoga da obeshrabre u borbi za opstanak i prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

“Licemerna obrazloženja iz Rezolucije prištinskog parlamenta su najobičniji manifest političkog nasilja i ekstremizma čime se upotpunjuje kampanja represije nad Srbima na Kosovu i Metohiji koja traje već mesecima u formi sistematskog zastrašivanja, pretnji i demonstracija sile”, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Ističe se da je danas potvrđeno da je “obespravljivanje srpskog naroda, ne samo zvanična politika ekstremističke Kurtijeve vlade, već i jedina tema oko koje albanski politički predstavnici u pokrajini imaju konsenzus”.

“Predstavnici međunarodne zajednice nisu odlučili da blagovremeno primene snažniji pritisak na Prištinu kako bi Srbima bilo omogućeno da glasaju, već su se zadržali na saopštenjima i retoričkim porukama, koje prištinske političke strukture očito nisu doživele kao obavezujuće”, dodaje se u saopštenju, čime je, kako navode, “Kurtiju dat vetar u leđa da nekažnjeno nastavi sa opasnom kampanjom destabilizacije regiona i pljuvanjem u lice svima onima koji nastoje da zapadni Balkan učine zonom demokratskog razvoja i ekonomskog prosperiteta”.

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju podsećaju da je srpskom narodu uz podršku OEBS-a u prošlosti bilo garantovano pravo da glasaju na izborima koje raspisuje Republika Srbija, i da zbog toga građani današnju odluku Prištine “opravdano doživljavaju kao najflagrantniji akt političkog nasilja, počinjen uz prećutnu saglasnost dela međunarodne zajednice”.

“U zajedništvu državnih organa Srbije i predstavnika srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, nastavićemo da se borimo za prava srpskog naroda na KiM koje niko ne može da pogazi nekakvim antisrpskim rezolicijama, koje proizvode nesagledive posledice i zahtevaju odlučan politički odgovor na ovakvo ponašanje Prištine”, zaključuje se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Milena Maksimović

 

%d bloggers like this: