fbpx

KM: Poziv da se zaokruži “ne” i protest zbog zabrane održavanja referenduma

Косовска Митровица Фото: Радио Контак Плус

„Ovaj referendum ne sme proći, molim i apelujem na našu braću iz cele Srbije, zaokružite ‘Ne’. Poruka je, kako mi danas i ubuduće budemo radili, glasali i koliko se iskreno za Kosmet u Srbiji borili, tako nam Bog pomogao“ – poručio je iz Kosovske Mitrovice Nebojša Jović. Iz Građanske inicijative “Srpski opstanak” pozivaju na protest zbog odluke kosovskih vlasti da zabrane održavanje referenduma na Kosovu i Metohiji.

Dan pred održavanje referenduma za izmenu ustava Republike Srbije, za koji je još uvek, prema zvaničnim informacijama, neizvesno da li će i kako biti održan na Kosovu i Metohiji, uz transparent „Srbska Kosovska Mitrovica poručuje – sačuvaj Kosmet. Zaokruži NE na referendumu. Odbrani Kosmet i Ustav!“ – Nebojša Jović, Igor Virijević, Nebojša Miletić i Ivan Milietić uputili su apel javnosti, kako kažu, kao građani, da se zaokruži „Ne“.

Jović objašnjava da je inicijalni stav bio da se referendum ne sme održati ukoliko u njemu ne učestvuju Srbi na KiM, ali, kako je izvesno da će referendum biti održan bez obzira na to da li će Srbi moći da glasaju na KiM, poruka građanima je da zaokruže „Ne“ za izmene ustava.

On veruje da postoji i dogovor između zvaničnog Beograda, Prištine i Brisela da Srbi ne izađu na referendum na KiM. Veruje da bi velika većina glasala protiv ustavnih promena.

„…Srbe na KiM možda možete uplašiti kada su stranački izbori… Ali kad je opasnost, kletva, izdaja, koja može da pređe na nas i pokolenja naša, siguran sam da bi 90% Srba na KiM glasalo protiv ovog referenduma. Jer svi mi znamo, možemo da se igramo nekih skrivalica, pogotovu posle ukidanja cenzusa, kada se otvori ta pandorina kutija o promeni Ustava, pitanje je samo vremena, a možda čak do kraja godine, kada će se pojaviti pitanje – da li ste za sporazum sa Prištinom, što bi značilo da li ste za priznavanje nezavisnog Kosova, u bilo kojoj formi da je uobličeno“, kazao je Jović, navodeći da je i protiv bojkota referenduma.

On dodaje da je važno glasati protiv ustavnih promena i kako bi se sačuvao jedan od stubova državnosti:

„Izvršna i zakonodavna vlast sada je u rukama jednog čoveka, i ako bude sada ovo treće, dobićemo totalnu diktaturu“.

Osvrnuo se i na sinoćnu informaciju da je referendumski materijal zaplenjen na Merdaru.

Ističe da bi, ukoliko se eventualno dogodi da se listići u srpskim sredinama ipak pojave, odnosno ukoliko glasanje bude omogućeno u ovim sredinama, u tom slučaju referendum trebalo odložiti kako bi na biračkim mestima bili i kontrolori koji nisu uz Srpsku listu ili Srpsku naprednu stranku.

„Ukoliko se listići pojave, mi smo za, ali pre toga se mora odložiti referendum, mora nam se dati pravo da imamo kontrolore“, kazao je.

Ocenjuje i da je pitanje koje bi trebalo da se postavi nakon referenduma jeste pitanje dijaloga Beograda i Prištine.

„Ako oni kažu da referendum ne može da se održi, ako oni kažu da nijedan naš uslov nisu ispunili, a Srbija ima samo jedan uslov naspram 25 uslova Prištine, onda gospodo kažite – mi se povlačimo iz pregovora“ – kazao je Jović:

„Jer mi, Srbi sa KiM, a verujem i cela Srbija, ne vidimo svrhu takvih pregovora“.

Dodaje da svaki „ustupak“ tokom dijaloga „gotovo po pravilu ide na štetu Srba“.

GI “Srpski opstanak” poziva na protest sutra u 12:00

Iz Građanske inicijative “Srpski opstanak” pozivaju građane, u svim srpskim sredinama, da se sutra u 12:00 časova okupe u znak protesta zbog odluke kosovskih vlasti da zabrane održavanje referenduma na Kosovu i Metohiji.

“Protestima izražavamo nezadovoljstvo zbog zabrane održavanja Ustavnog referenduma od strane kosovskih vlasti. Samim tim smatramo da su tom odlukom pogažena sva prava Srba i mnogih drugih građana na Kosovu i Metohiji. Jasne poruke i zahteve iznećemo na protestu”, navode iz GI “Srpski opstanak”, i napominju da se od građana očekuje da poštuju epidemiološke mere.

Izvor: Radio Kontakt Plus, Gračanica onlajn

 

%d bloggers like this: