fbpx

Oglasio se OEBS: U nedostatku saglasnosti svih strana, misija ne može da sprovede prikupljanje glasačkih listića

Мисије ОЕБС-а на Косову

Фото ГрачаницаОнлајн: Мисије ОЕБС-а на Косову

Dan uoči referenduma o ustavnim promenama u Republici Srbiji, a u vezi glasanja na Kosovu i Metohiji, na zvaničnoj fejsbuk stranici misije OEBS u Prištini, izdato je zvanično saopštenje koje prenosimo u celosti.

Misija OEBS-a na Kosovu pažljivo prati nedavna dešavanja u odnosu na srpski referendum.

Misija OEBS-a bila je spremna da sprovede operaciju prikupljanja glasačkih listića u skladu sa prethodnim presedanom i uz saglasnost svih relevantnih institucija, i zaista je ponudila da to učini.

Osnovni uslov za sprovođenje takve operacije je saglasnost svih strana.

U nedostatku saglasnosti, nije moguće da misija sprovede operaciju takve veličine, koja treba da podrži najviše profesionalne izborne standarde.

Štaviše, u vreme pandemije, planiranje i sprovođenje takve operacije zahteva dodatno vreme kako bi se osigurala bezbednost izbornog osoblja i birača.

U nedostatku potrebne saglasnosti, kao što je jasno stavljeno do znanja u prethodnim izjavama, i kako je saopšteno svim stranama, nije se pokazalo da je moguće da Misija sprovede ovakvu operaciju ovom prilikom.

Ambasador Devenport je ponovio ovu poruku u pismu Kancelariji Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju 14. januara, a ambasador je jutros 15. januara ponovio poziciju u telefonskom razgovoru sa dr Petrom Petkovićem.

%d bloggers like this: