fbpx

Svećlja: Ne mogu i neću dozvoliti da Srbija vrši suverena ovlašćenja na Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svećlja saopštio je da ne može i neće dozvoliti “da Srbija vrši svoja suverena ovlašćenja na teritoriji Kosova”, jer je kako navodi, Ustavom jasno definisano da je Kosovo “nezavisna, suverena, demokratska, jedinstvena i nedeljiva država”.

“Želim da uverim sve građane, bez razlike, da nismo protiv bilo koga i da nikome ne uskraćujemo pravo glasa. Ali nećemo dozvoliti da se u političke svrhe Srbije narušava politički poredak i suverenitet zemlje”, napisao je Svećlja na Fejsbuku.

Istakao je da “Srbija nastavlja manipulativnu kampanju protiv srpskih građana Kosova”, te da se to mora okončati.

“Vlada Kosova je jasno stavila do znanja da građani Srbije svoje pravo mogu da ostvare glasanjem putem pošte, u Kancelariji za vezu ili izlaskom na izbore na svom biračkom mestu u Republici Srbiji. Isti način su već odredile i druge demokratske zemlje, gde građani Srbije mogu da glasaju u ambasadama poput Austrije, Belgije i Luksemburga, Italije, Norveške, Rusije, Francuske, Hrvatske, Nemačke, Švajcarske. Isto se glasa u susednim zemljama poput severne Makedonije i Crne Gore”, naveo je Svećlja.

Svećlja uverava građane da će učiniti sve, da kao minister unutrašnjih poslova, deluje potpuno transparentno, u skladu sa demokratskim standardima i Ustavom, kako bi, kako je naveo, “garantovali zaštitu ustavnog poretka, teritorijalnog integriteta i obezbeđenja bezbednosti za sve građane”.

“Zajednički stav poslanika Skupštine Republike Kosovo, koji su danas usvojili Rezoluciju kojom se izražava protivljenje organizovanju i otvaranju biračkih mesta na Kosovu za referendum Republike Srbije obavezuju Vladu i institucije da preduzmu radnje u okviru svoje nadležnosti, da spreči narušavanje suvereniteta i ustavnog poretka Republike Kosovo, a da se sa druge strane ne naruši pravo građana sa dvojnim državljanstvom da glasaju preko pošte i Kancelarije za vezu Srbije na Kosovu”, napomenuo je Svećlja.

Kosovski minister unutrašnjih poslova zahvalio se Kosovskoj policiji, Carini i Tužilaštvu “na profesionalizmu i koordinaciji u zaustavljanju unošenja materijala za referendum koji će se održati u Srbiji”.

“Posvećeni smo da nastavimo da radimo profesionalno i u bliskoj saradnji sa svima koji doprinose opštem dobru, bezbednosti građana i demokratskim vrednostima ove zemlje”, zaključio je Svećlja.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: