fbpx

„Bio je neko ko je osećao narod na KiM i narod je to znao da prepozna“

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн


Na današnji dan, pre tačno četiri godine, ispred sedišta svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici, ubijen je lider Građanske inicijative „Srbija, demokratija, pravda“ Oliver Ivanović. Još uvek nisu poznata imena ni izvršilaca, ni nalogodavaca, a u Prištini se vodi sudski proces protiv šestoro optuženih, koji se terete za učešće u kriminalnoj grupi.

Poreklom iz Rznića, nadomak Dečana, karatista, mašinski inženjer i ekonomista, čovek koji je od studentskih dana bio veran Kosovskoj Mitrovici, gradu iz kog nikada nije želeo da ode.

„Oliver Ivanović za mene pre svega je oličenje prijateljstva, a posle toga oličenje jedne velike hrabrosti i dostojanstva. To je nešto što je on predstavljao i nešto čime je zračio, nešto što nedostaje ne samo ovom gradu, nego i našem narodu i našoj državi“, priča njegov branilac i prijatelj advokat Nebojša Vlajić.

U politiku je ušao 1999. godine. Bio je čovek koji je pokušao da konsoliduje Srbe, kako one na jugu, tako i one na severu, kada su ih srpski političari napustili, komšije proganjale, a strani vojnici ih nisu razumeli.

„On je bio pravi narodni lider. On nije bio neko ko je nametnut sa strane. Svejedno da li je iz Prištine ili Beograda. On je bio neko ko je osećao narod i narod je to znao da prepozna. Tako da je on čitavo Kosovo svojim životom znao i osećao. Drugo, on je poznavao narodni život, on je poznavao ljude. Njemu nije bilo teško da razgovara sa ljudima, jer je bio deo te sredine. On nije bio neko nametnut“, rekao je Vlajić.

Vremenom se Ivanović uzdigao kao jedan od naistaknutijih političara sa Kosova i Metohije, čovek koji se pored Kosovske Mitrovice borio i za opstanak Srba južno od Ibra.

„To je najviše, mislim da je vezano za njegov period rada u Koordinacinom telu, kada i zaista jeste, nakon rata su potrebe srpske zajednice bile ogromne u svakom smislu, najviše u bezbednosnom i smislu slobode kretanja“, govori Milica Andrić Rakić iz NVO „Nova društvena inicijativa“, koja je lično poznavala Olivera.

Oliver Ivnović

„Sećam ga se kao vrlo energičnog čoveka, spremnog da sasluša argumente, spremnog da odgovori na te argumente uz poštovanje“, dodala je Andrić Rakić.

Bio je član Srpskog nacionalnog veća, kasnije i državni sekretar u tadašnjem Ministarstvu za Kosovo i Metohiju, a onda je jednoga dana iz neke od fioka izvučena optužnica za navodne ratne zločine.

„To su bili teški dani i za njega i za njegovu porodicu. Osim toga mislim da su za njega najteži dani bili nakon samog hapšenja, kada je bio mesec i nešto dana u zatvoru u Prištini“, ispričao nam je advokat Vlajić Ivanovićeve trenutke koje je proveo u zatvoru.

„Kada je već prešao u Mitrovicu, bila je malo relaksinarija situacija, pa smo onda to vreme koristili, uslovno rečeno, kao i u normalnim situacijama, pričali bi i o politici, o ekonomiji, o školi, o nekim drugim aspektima života“, seća se ovog perioda i sin ubjenog Olivera, Nikola Ivanović.

A onda je usledila i presuda na devet godina zatvora.

„Ta presuda je kasnije ukinuta, vraćeno je na ponovno suđenje, na tom ponovnom suđenju mnogi od svedoka koji su prvi put lagali su dali drugačije izjave koje su išle u njegovu korist. Ja sam siguran da se postupak odvijao u pravcu koji smo mi želeli, ali je ovo ubistvo koje se desilo sprečilo da dođemo do jednog pravičnog, ja mislim da bi on zbog toga bio presrećan, do jednog pravičnog zaključka i pravične presude da on nije učinio to za šta je bio optužen“, dodao je Vlajić.

Posle sve više dokaza da nije kriv, Oliver Ivanović se kandiduje na mesto prvog čoveka Kosovske Mitrovice. A onda kreće hajka na njega, od predizbornog spota u kome je proglašen izdajnikom, paljenja automobila, provale u stan, demoliranja stranačkih prostorija do kukavičkog pucanja u leđa.

„Naš zadnji susret je bio, zajedno smo sa suprugama dočekali Srpsku novu godinu u jednom restoranu u Kosovskoj Mitrovici. Imam utisak da je malo bio tužan, možda umoran, nekako je bio, raspoloženje koje nije bilo praznično, ali ne mogu da kažem da bio neraspoložen, nije bio. Plesao je, igrao je, popio je jednu ili dve rakije, on nikada više od toga nije ni popio i družio se sa svima, sa celim restoranom praktično, najviše sa nama koji smo bili sa njim u društvu. Rastali smo se posle ponoći 14. janura, pozdravili se na ulici i više se nismo ni videli. On je ubijen 16. januara, dva dana nakon tog našeg poslednjeg susreta“, ispričao nam je sećanje na poslednji susret sa Oliverom njegov prijatelj advokat Vlajić.

Foto: Nebojša Vlajić

Tog zimskog 16. januara 2018. godine, sa šest hitaca, ubijen je Oliver Ivanović.

„On nedostaje ovom gradu i mislim da je nakon njegove smrti ne samo na političkom nebu Kosova ili severnog Kosova, čak i Srbije, nastala velika praznina koja će teško biti popunjena“, kaže Vlajić.

Prva optužnica za ubistvo Olivera Ivanovića podignuta je krajem 2019. godine, a trenutno traje suđenje po trećoj izmenjenoj optužnici, a sudski proces teče jako sporo.

Ana Marković
%d bloggers like this: