Godišnjica ubistva Olivera Ivanovića: Urlik za istinom

Помен на месту убиства Оливера Ивановића у КМ Фото: РКП

Paljenjem sveća i polaganjem cveća na mestu gde je izvršen atentat, danas je u Kosovskoj Mitrovici obeležena četvrta godišnjica ubistva nekadašnjeg lidera Građanske inicijative „Sloboda, demokratija, pravda“, Olivera Ivanovića.

Članovi porodice, bivše stranačke kolege, sugrađani i prijatelji, okupili su se simbolično u 8 sati i 15 minuta, u vreme kada je pre četiri godine ubijen Oliver Ivanović. Pomenu su prisustvovali i predstavnici Narodne stranke na čelu sa Miroslavom Aleksićem, Lokalnog fronta iz Kraljeva, kao i pokreta “Ne davimo Beograd” zajedno sa Dobricom Veselinovićem i Radomirom Lazovićem.

Pitanje “ko je ubio Olivera Ivanovića” i dalje je bez odgovora.

„Sramota je za međunarodnu zajednicu i za Srbiju i za institucije u Prištini da i nakon četiri godine nemamo nalogodavce i imena ubica Olivera Ivanovića. U sudu u Prištini se vodi neko fingirano suđenje gde imamo ljude kojima se sudi za saučesništvo, a ne znamo kome su oni saučestvovali u zločinu koji se desio“, ukazao je prijatelj Olivera Ivanovića, Dejan Nedeljković.

Oliver je bio veliki borac za slobodu, pravdu, istinu, demokratiju i to svi znaju, ukazuje Miroslav Aleksić ispred Narodne stranke.

“Najmanje što mi možemo da uradimo danas, četiri godine posle tog mučkog i kukavičkog ubistva, je da mu odamo počast i to smo uradili danas, ovde“, kazao je, podsećajući da će danas u Beogradu biti organizovana i šetnja kao vid obeležavanja godišnjice ubistva, i paljenje sveća u hramu Svetog Save.

„Moramo to da radimo i moramo da podsećamo građane Srbije na tu žrtvu. Moramo da tražimo odgovore na to ko stoji iza tog svirepog ubistva”, naveo je Aleksić, dodajući da je sramno ćutanje institucija Srbije koje se, kako je istakao, više i ne bave tom temom.

“Zato mi moramo da podsećamo i tražimo odgovore na pitanje. Ovaj zločin mora da dobije epilog, moramo da saznamo ko su nalogodavci i ko su ubice Olivera Ivanovića. I ja želim da verujem da ćemo to uspeti da saznamo pre ili kasnije, jer je on to zaslužio svojim radom, svojim angažovanjem, svojim trudom kao nesumnjivi lider Srba sa Kosova i primer svim drugim koji danas žele da se bore za iste vrednosti za koje se on zalagao”, poručio je Aleksić.

Insistirajući na rešavanju Oliverovog ubistva, mi se u stvari borimo za to da živimo u društvu koje se vlada zakonima i u kojem ovako nešto nije moguće, istakao je Radomir Lazović iz pokreta “Ne davimo Beograd”:

“Poražavajuće je da već četiri godine tragamo za ubicama, poražavajuće je da se četiri godine ćuti, poražavajuće je što svi znamo da će se ćutati i dalje.”

S tim u vezi, naveo je Lazović, moramo da se izborimo da se to više nikom ne desi i da je tako nešto neprihvatljivo.

“Za nas je bilo važno da dođemo ovde, da vam kažemo da smo sa vama, da nam je ovo važno i da vam kažemo da ovo ne sme biti zaboravljeno”, podvukao je Lazović.

Jednako koliko je porodici teško zbog gubitka Olivera Ivanovića, toliko je svima nama u Srbiji teško što nemamo istinu o ovom ubistvu, istakao je Predrag Voštinić lider Lokalnog fronta iz Kraljeva.

“Gubitak člana porodice ne može se porediti sa ovim, ali će jednako uticati na našu budućnost. Mi nismo došli ovde zbog sećanja na Olivera Ivanovića, niti zbog sećanja na zločin, nego da još jednom urliknemo potrebu za istinom o njegovom ubistvu. Baš ovde gde stojimo sada je bila lokva krvi i najverovatnije nije bila prva koja je bila ovde. Ali zaista ne samo na nama okupljenima, nego na svima nama je da bude poslednja”, poručio je Voštinić.

Govoreći o procesu suđenja koje se trenutno vodi u Prištini, advokat Nebojša Vlajić kaže da je “farsičan”.

“Dok god se sudi ljudima za koje niko nije siguran da su u tom događaju učestvovali i dok god mi svi tražimo da se otkriju oni koji iza tog stoje, jer oni su mnogo važniji od onih koji su povukli oroz, pravde u Srbiji i na KiM neće biti. Ovaj postupak u Prištini je krenuo tako da nikoga ne ubeđuje da će se do pravde stići, ali sačekajmo da vidimo šta će da bude. Međutim, predugo to traje da bi davalo ikakvog osnova za bilo koji optimistički zaključak”, naveo je Vlajić istovremeno ukazujući da trenutno u Srbiji nikakvog procesa nema.

„Vlasti govore da vrše nekakvu istragu. O toj istrazi nijedan rezultat nismo čuli…“

Janko Ivanović, sin ubijenog Olivera Ivanovića, zahvalio je svima koji su danas došli da obeleže godišnjicu ubistva njegovog oca.

“Vaše prisustvo na svim skupovima i obeležavanjima predstavlja podršku našoj porodici”, poručio je Janko Ivanović.

U Kosovskoj Mitrovici, u 10.00, godišnjicu ubistva svog bivšeg lidera obeležiće i GI SDP.

Sa druge strane, veći deo porodice Ivanović, danas će se okupiti na Novom groblju u Beogradu u 10 časova, a potom će se u podne na Andrićevom vencu pridružiti protestu, gde će nakon toga učesnici krenuti u šetnju do crkve Svetog Marka i zapaliti sveće.

U hramu Svetog Save već je održano opelo kojem je prisustvovao srpski predsednik Aleksandar Vučić, srpska premijerka Ana Brnabić i Ivanovićeva nevenčana supruga, Milena Popović.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. godine ispred kancelarije njegove stranke GI SDP u Kosovskoj Mitrovici sa više hitaca u leđa.

Izvor: Radio Kontakt Plus