Građani Srbije odlučuju o promeni Ustava

Građani Srbije se danas izjašnjavaju na referendumu o promeni Ustava Republike Srbije u oblasti pravosuđa. Biračka mesta otvorena su u 07:00 časova, a pravo glasa ima 6.510.323 birača. Srbi sa Kosova glasaju u Krušumliji, Raški, Novom Pazaru i Vranju.

Do juče je bilo neizvesno da li će glasanje biti omogućeno Srbima na Kosovu i Metohiji, međutim, dilema je razrešena kada je u skupštini Kosova izglasana Rezolucija o zabrani održavanja referenduma Republike Srbije na Kosovu.

Kasno sinoć Republička izborna komisija donela je odluku da se građanima sa KiM omogući glasanje u Krušumliji, Raški, Novom Pazaru i Vranju.

Zbog ogluke kosovskih vlasti da zabrane izjašnjavanje o referendumu Srbima na KiM od jutros se protestuje u mnogim srpskim sredinama na Kosovu.

Odluku Prištini komentarisao je jutros i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Nedozvoljavanje glasanja u srpskim srdinama na KiM nije iznenađenje imajući u vidu sve što Kurti i njegova vlada rade – maltretiranje, šikaniranje Srba, slanje specijalnih jedinica, pravljenje puntkova na 15 kilometara, šikaniranje u svim enklavma… Ali, mislim da su Srbi jasno rekli šta žele i danas pokazali da je glas Srba sa KiM glas „da“, glas za Srbiju, a ne za Kurtija“, rekao je Vučić.

Milena Maksimović