Kancelarija za KiM: Napadnut Milan Kovačević iz sela Banje

Mladić Milan Kovačević iz srpskog sela Banje kod Srbice napadnut je fizički danas od strane lokalnog Albanca koji ga je udario u predelu glave, saopštila je Kancelarija za KiM.

U saopštenju se ističe da je Milan krenuo u obližnje naselje Rudnik da bi obavio neophodnu kupovinu, „kada ga je Albanac prvo verbalno, a potom i brutalno fizički napao, zbog čega je mladić doživeo ozbiljnu traumu i stres“.

„Milan Kovačević je meta samo zato što ponosno nosi srpsko ime i prezime i srpsku šajkaču“, navode iz Kancelarije za KiM.

U saopštenju se ističe da ovo nije prvi put da se Milan nalazi na meti lokalnih Albanaca koji ga, kako se navodi, duži vremenski period uznemiravaju, zbog čega je i ovaj slučaj prijavio policiji.

„Nedavno mu je zapaljena koliba, nelegalno mu seku šumu, a često je meta i verbalnih provokacija, ali su mu i do sada kao što će to biti i nadalje Kancelarija za KiM i država Srbija pomagali i pomagaće“, napominje se u saopštenju.

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju ističu da nije slučajno da do ovog incidenta dolazi u istom danu kada je Aljbin Kurti ukinuo građanska prava Srba i zabranio održavanje referenduma na prostoru Kosova i Metohije, „a Kosovska policija sprečavala Srbe da izraze miran protest protiv takve odluke“.

„Pokazalo se da svaka Kurtijeva akcija prema Srbima ima svoj odgovor i šire posledice na terenu i da služi kao pogonsko gorivo za sve albanske ekstremiste. O tome bi posebno trebalo da vode računa predstavnici međunarodne zajednice, jer se svaka politička i jednostrana akcija Prištine koju oni ne uspevaju da spreče, na kraju prelama preko leđa srpskog naroda“, zaključuje se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Milena Maksimović