Protest u Kuscu, glasanje u Vranju

Протест у Кусцу Фото: РТВ Пулс

Više od stotinu Srba iz Kosovskog Pomoravlja jutros je svojim automobilima krenulo ka Vranju gde su učestvovali u referendumu koji se danas održava u Srbiji. Pre toga, u Gornjem Kuscu, ispred Osnovne škole “Petar Petrović Njegoš”, gde se prethodnih godina uobičajeno glasalo, održan je protest građana sa pitanjem zašto je Srbima onemogućeno pravo glasa.

“Pitanje je prosto, ali odgovor je težak. Došli smo jutros da se izjasnimo na refendumu koji je organizovala Republika Srbija, ali nama je to pravo onemogućeno i nije nam dozvoljeno da se izjasnimo na demokratski način kao sav civlizovani svet”, kaže meštanin Miloš Aleksić.

Njegov sunarodnik Miloš Maksimović smatra da bi svakom građaninu trebalo omogućiti da ispuni svoju građansku dužnost i da glasa.

“Ovde su uslovi toliko otežani da bukvalno nemamo prava ni na kakav izbor”, kaže Maksimović i postavlja pitanje Evropskoj uniji i vlastima u Prištini zašto su Srbi na Kosovu građani drugog reda.

Odlukom da onemogući održavanje referenduma o promeni ustava Srbije u srpskim sredinama Priština je ušla u fazu otvorene konfrontacije sa srpskim narodom na Kosovu i Metohiji uz pokušaj da poništi najelementarnija politička i građanska prava Srba, što će imati nesagledive posledice, saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković uz kritiku Međunarodne zajednice čiji predstavnici nisu odlučili da blagovremeno primene snažniji pritisak na Prištinu kako bi Srbima bilo omogućeno da glasaju.

Izvor: RTV Puls