fbpx

Srpski opstanak inicirao izradu statue Olivera Ivanovića

Wikimedia Commons: Оливер Ивановић

Građanska inicijativa „Srpski opstanak“ inicirala je projekat izrade statue Olivera Ivanovića u prirodnoj veličini.

Troškovi izrade, transporta i poreza procenjeni su na 25.000 evra. Umetničko-vajarske radove izvodiće Miloš Komad, a statua bi trebalo da potom bude izrađena u livnici Ljubisavljević.

Novac će se sakupljati kroz donacije građana, zbog čega je Srpski opstanak otvorio namenske račune. Navode da su dobili saglasnost porodice Ivanović za ovaj projekat.

„Planiramo da statua bude postavljena na mitrovičkom šetalištu, gde mu je i mesto, da i dalje bude među svojim građanima“ – kazao je Aleksandar Arsenijević iz Srpskog opstanka.

„Imamo veliku podršku građana, kako iz Mitrovice, tako i građana sa celog KiM, a ideja za to je pripala nama zato što se naša inicijativa upravo bori za slobodu svojih građana, a za šta se borio i Oliver Ivanović i kao takav bio bi statusni simbol u našem gradu, kao jedan tračak nade novoj slobodi“ – dodao je.

Rok izrade statute je do 9 meseci, veruju da će biti postavljena do kraja godine, ukoliko ih, kako su rekli, u tome ne spreče administrativni problemi sa skupštinom opštine Severna Mitrovica.

„Očekujem da će grad izaći u susret našem projektu, to jest, odbornici, koji su do njegove smrti sedeli zajedno u istim skupštinskim klupama i bili njegove kolege. Mislim da grad ne bi smeo da nam ospori ovakav projekat“ – naveo je Arsenijević.

Dodaje da će akciju sakupljanja novca organizovati putem društvenih mreža, zatim u samoj Kosovskoj Mitrovici, te da će se donacije sakupljati na transparentan način, kao i da je uveren da će građani Mitrovice u, kako je rekao, velikoj meri učestvovati.

Navodeći da su kao građanska inicijativa imali pravo da se pozovu na lik i delo Olivera Ivanovića i tokom predizborne kampanje, a da to nisu učinili, te da su se mnogi „okoristilo o ime i lik“ Ivanovića, ističu da je ovo nadpartijski projekat:

„Ovo je nadpartijski projekat, opštenarodni, za opšte dobro“.

Brojevi računa preko kojih zainteresovani mogu uplatiti novac:

Dinarski račun: 205-9011008509985-98

Za uplate iz inostranstva broj deviznog računa je: 9031028881652

Konferencija za medije o projektu Srpskog opstanka održana je na dan obeležavanja godišnjice ubistva Olivera Ivanovića. U Kosovskoj Mitrovici su na mestu ubistva Ivanovića održana dva odvojena pomena. Dva pomena održavaju se i u Beogradu.

Izvor: Radio Kontakt Plus
%d bloggers like this: