Regulatorna kancelarija za energetiku predlaže povećanje cene struje, ABK protiv

трафостаница Валач, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Regulatorna kancelarija za energetiku Kosova predložila je povećanja tarifa električne enrgije. Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj poručio je da je poskupljenje struje, nedopustivo, te da bi Vlada Kosova trebala da pokrije iznos povećanja.

Na osnovu predloga Regulatorna kancelarija za energetiku, potrošači koji troše preko 600 kilovata struje plaćaće duplo veću cenu. Međutim, za sada, konsultativni izveštaj koji je sačinila Regulatorna kancelarija za energetiku ima dva predloga.

Prvi predlog, pored blok tarifa, predviđa povećanje od 9 odsto za potrošače koji troše manje od 600 kilovata.

Takođe, prema izveštaju, ako vlada ispuni svoju obavezu o subvenciji od 75 miliona evra, potrošači koji potroše manje od 600 kilovata neće imati promenu tarife.

Kupci koji potroše 800 kilovata uz primenjeno povećanje imaće račun od 59,50 evra ili 12,31 evro više od računa koji su do sada plaćali.

A potrošači koji će trošiti 1.000 kilovata i koji su do sada plaćali 58,52 evra platiće 83,14 evra ili povećanje od 23,6 evra.

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj rekao je da je poskupljenje struje, koje predlaže Regulatorna kancelarija za energetiku, nedopustivo.

On je pozvao vladu da izdvoji budžet za pokriće troškova električne energije.

„Pozivam Vladu da u ovom periodu kada je inflacija povećala cenu dnevne korpe potrošača, izdvoji budžet za pokrivanje dodatnog troška iz sadašnje cene energenata. Ovo ne bi trebalo da ostane na nivou beskonačne rasprave vlade“, rekao je Haradinaj.

Alijansa za budućnost Kosova je za četvrtak raspisala skupštinsku raspravu o podizanju cena osnovnih artikala.

Milena Maksimović