Stano: Beograd i Priština da dogovore način glasanja Srba

Portparol EU Peter Stano naglašava da EU žali zbog činjenice da Srbima sa Kosova nije bilo omogućeno glasanje na jučerašnjem referendumu i poziva obe strane da se dogovore o međusobno prihvatljivom rešenju koje bi omogućilo Srbima da na Kosovu glasaju na budućim srpskim izborima.

”Iako u okviru dijaloga Beograda i Prištine nema sporazuma o organizovanju srpskih izbora na Kosovu, očekujemo da strane počnu pregovore o međusobno prihvatljivim modalitetima za glasanje Srba na Kosovu na budućim srpskim izborima. EU je spremna da im pomognemo u tim pregovorima”, poručio je Stano.

Peter Stano je, odgovarajući na pitanje Tanjuga o mogućnostima EU da utiču na vlasti u Prištini da omoguće glasnije Srbima na teritoriji Kosova, oceni da je ”stav EU bio jasan od početka”, ali da je za sprovođenje te operacije bio neophodan pristanak obe strane, i Beograda i Prištine.

Portarol EU je na pitanje da li EU ima na raspolaganju druge instrumente sem verbalnih poziva Prištini na saradnju, a koje kosovske vlasti zanemaruju, oceni da EU ”ima uticaja” i to kroz evrointegracione procese.

”Na kraju, Kosovo je to koje želi da pristupi EU, a za to postoje jasni kriterijumi koji se odnose na vrednosti i standarde koje ako neko od partnera ne poštuje, ne može ni da očekuje da napreduje na EU putu”, kaže Stano.

Kada je reč o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, Stano naglašava da proces nije u zastoju i da se angažman EU po tom pitanju odvija svakodnevno sa Srbijom, Kosovom, ali i sa SAD i drugim međunarodnim partnerima.

”Činjenica da nema dijaloga na visokom nivou nije dokaz da je dijalog stopiran, a posao odložen. Kada se stvore uslovi, organizovaćemo novi sastanak ili pregovarača ili premijera, odnosno predsednika”, kaže Stano.

On zaključuje da je napredak u dijalogu Beograda i Prištine kome posreduje EU neophodan ”što je pre moguće”.

”To nije potrebno nama već je potrebno radi dobrobiti naroda na Kosovu i u Srbiji”, zaključio je Stano.

Izvor: Tanjug