fbpx

Institut “Džon Hopkins”: Bajden će sankcionisati svakog političara koji poziva na stvaranje Velike Albanije

Мапа Велике Албаније

U izveštaju koji je danas objavio američki institut za spoljnu politiku “Džon Hopkins” navedeno je da će administracija predsednika SAD Džoa Bajdena sankcionisati svakog političkog lidera u Albaniji i na Kosovu koji poziva na ujedinjenje ove dve zemlje, tačnije stvaranje Velike Albanije. Izveštaj, koji objašnjava aktuelnu situaciju na Balkanu, posebno su naglašeni odnosi između Kosova i Srbije, prenose mediji koji izveštavaju na albanskom jeziku.

“Bajdenova administracija, imenovala je specijalnog izaslanika, koji bi sankcionisao svakog političara koji promoviše ili poziva na ujedinjenje Albanije i Kosova”, navodi se u izveštaju.

Dalje se, piše u izveštaju, objašnjava detaljan plan kako bi se Kosovo približilo Zapadu, ističući da zemlje Evropske unije koje još uvek nisu priznale Kosovo, ukoliko promene svoj stav, biće ključne u stvaranju regionalne stabilnosti. One će, prema američkom izveštaju, dijalog Beograda i Prištine pomeriti sa trenutne pozicije.

“Uveliko se pregovara sa Grčkom oko priznanja Kosova, a to bi Kosovu otvorilo put da postane članica NATO-a”, navodi se u ovom izveštaju, koji i upozorava “da je alarmantan sve veći ruski i kineski uticaj na Balkanu”.

Izveštaj naglašava da je Kosovu potrebno priznanje četiri članice NATO-a, Španije, Slovačke, Rumunije i Grčke, ali i Kipra, koji nije član NATO-a, ali jeste Evropske unije, te da njihovo priznanje bi “transformisalo” dijalog između Beograda i Prištine.

“Ubediti ove zemlje da priznaju Kosovo nije tako lako”, zaključuje u izveštaju američkog instituta za spoljnu politiku “Džon Hopkins”.

Ana Marković
%d bloggers like this: