fbpx

Saslušana dva svedoka u suđenju za ubistvo Olivera Ivanovića, nastavak 22. februara

Фото: Грачаница онлајн

Pred Specijalnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini, danas je nastavljeno suđenje optuženima za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića. Završeno je svedočenje svedoka Z.O i Z.V, koji su radili na održavanju električne mreže u Severnoj Mitrovici. Naredno ročište zakazano je za 22. februar.

Branilac optuženog Radeta Basare, advokat Tom Gaši, izjavio novinarima da je Tužilaštvo svedočenjem današnjih svedoka imalo za cilj da poruči da je struje bilo na dan kada je Oliver Ivanović ubijen, ali da je neko isključio kamere, dodajući da su svedoci rekli da je struja nestala dve nedelje pre ubistva.

„Taj neko, ko je isključio kamere, mi ne znamo ko je. Na osnovu tvrdnje tužilaštva, kamere su isključene od strane nekog ko je bio u Ivanovićevoj kancelariji i zbog toga su osumnjičeni i u pritvoru“, ističe Gaši.

On je ponovo zatražio da se njegov klijent Rade Basara brani sa slobode, te da mu se odredi kućni pritvor, pošto, kako navodi, ne postoje dokazi za njegovo zadržavanje u pritvoru.

„Nepotrebno je da se neko drži u pritvoru više od tri godine za osam i po rečenica kojima se ne dokazuje njegova uloga u tragičnom slučaju ubistva Olivera Ivanovića“, navodi Gaši.

I branilac optuženog Nedeljka Spasojevića, advokat Faruk Korenica, takođe je izjavio da su današnja svedočenja u ovom sudskom procesu bila nepotrebna.

„Oni su govorili o jednoj intervenciji na nekoj banderi. Ljudi su došli i oduzeli su vreme. Mi smo danas ugrozili dan i suđenje je još jednom odloženo. Znači bespotrebno i iskreno da vam kažem nije mi jasno. Tačno je da je tužilac predložio svedoke, ali ko će biti svedok odlučuje predsednik veća“, kaže Korenica.

Korenica takođe traži da se njegovom klijentu omogući kućni pritvor.

„Snaga jedne država odražava se u poštovanju zakona te država, ako se zakoni te države ne poštuju, neka su ti zakoni najdemokratskiji na svetu, ne vrede ništa. Morate da imate snage da poštuje zakone države u kojoj radite. Tipična dva državna organa Tužilaštvo i Sud. Po mom ubeđenju, iako izuzetno cenim i moju zemlju i sistem, do sad od toga nije bilo ništa“, ističe Korenica.

Nastavak suđenja za ubistvo Olivera Ivanovića zakazan je za 22. februrar, a advokat Tom Gaši smatra da ukoliko branioci ne budu saglasni sa tužiocem i da se većina izjava ponovo pročita, da će prema njegovim rečima, ovo suđenje trajati u nedogled.

Podsetimo, lider Građanske inicijative „Sloboda, demokratija, pravda“ Oliver Ivanović, ubijen je 16. januara 2018. godine ispred sedišta svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici.

Za učešće u organizovanoj kriminalnoj grupi koja se dovodi u vezu sa njegovim ubistvom optuženi su: Silvana Arsović, Rade Basara, Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, dok se Dragiša Marković i Žarko Jovanović terete za zloupotrebu službenog položaja.

Ana Marković
%d bloggers like this: