fbpx

Petković: Do početka 2021. godine Beograd i EPS plaćali struju na severu KiM

Петар Петковић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Povodom današnje izjave kosovskog premijera Aljbina Kurtija, da građani na severu Kosova troše, a ne plaćaju struju, te da time nanose štetu ostalim građanima i „državi Kosovo“, oglasio se direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, koji je naveo da, „po već oprobanom mehanizmu, Kurti nastavlja da u zvaničnom Beogradu vidi dežurnog krivca za sve svoje probleme i propuste i pri tom nema problem da otvoreno i bezočno slaže”, navedeno je u saopštenju ove Kancelarije.

Kako se navodi, i danas kada je po ko zna koji put pokušao da plasira lažnu tezu kako se struja na severu Kosova i Metohije tobože godinama ne plaća.

“Činjenice govore suprotno, a to je da je apsolutno svaki kilovat potrošene električne energije svih ovih godina unazad uredno, plaćen jer su zvanični Beograd i EPS do početka 2021. godine plaćali struju koja je preko prenosnih sistema EMS-a stizala u četiri opštine na severu Kosovu i Metohiji. Dakle, reč je o električnoj energiji Republike Srbije, kojom je Beograd snabdevao sever KiM i to od trenutka kada je Priština pre jedne decenije fizički prekinula snabdevanje severa strujom, što je moglo da dovede do humanitarne katastrofe”, istakao je Petković.

Petković je dodao da isključivu odgovornost za trenutno nerešeno stanje na terenu snose vlasti privremenih institucija u Prištini koje uporno odbijaju da izdaju licencu za snabdevanje strujom kompaniji „Elektrosever“, čime direktno krše sporazume iz oblasti energetike postignute 2013. i 2015. godine u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

“Istine radi, Priština odbija da o ovoj temi čak i razgovara tokom poslednjih rundi dijaloga u Briselu, iako je dobijanje licence za snabdevanje za kompaniju „Elektrosever“ od vitalnog značaja, ali to Kurti očigledno ne želi. Po pitanju energetike stvar je vrlo jasna, Priština namerno pravi problem, jer odugovlači davanje licence „Elektroseveru“ koji je po sporazumu davno ispunio sve neophodne uslove”, navodi Petković.

On takođe kaže, umesto da poštuje potpisane sporazume, Kurti se služi jeftinim politikanstvom i pitanje energetske stabilnosti na severu Kosova i Metohije koristi za obračun sa institucijama države Srbije na KiM.

“Jasno je da bi Kurti voleo da zatre sve srpske tragove na KiM, ali mu to neće poći za rukom”, zaključio je Petković.

Ana Marković
%d bloggers like this: