fbpx

Kosovski premijer opravdava poskupljenje struje, opozicija traži skupštinsku rezoluciju

Аљбин Курти Фото: В.Ћуп

I pored zahteva Demokratske partije Kosova, koji su podržale i ostale opozicione stranke, da se u Skupštini raspravlja i donese Rezolucija o energetskoj situaciji i da se ne dozvoli poskupljenje utrošene električne energije, vladajuća stranka ne želi da se o toj temi raspravlja na posebnoj skupštinskoj sednici, pa predlog nije prošao na glasanju na današnjem prvom prolećnom zasedalju Parlamenta u Prištini.

Kosovski premijer tvrdi da će vlada pomoći građanima koji ne budu mogli da plaćaju struju po novim cenama, ali da do poskupljenja mora da dođe.

„Samo juče smo uvezli 2,5 miliona evra struje. Recite gde da uzmemo taj novac?! Sa 727 megavata kapaciteta i potrošnjom u piku od preko 1,3 gigavata i sa uvozom od preko 10 gigavat sati dnevno i sa cenama na međunarodnim berzama od oko 250 evra po megavatu, mi trošimo 2,5 miliona evra dnevno. Recite nam gde da uzmemo novac, to je pitanje?“, upitao je Kurti, rekavši da bivše vlade nisu ulagale u razvoj energetskog sektora i da je to glavni problem.

Stranke opozicije su jedinstvene, protive se poskupljenju struje, koja po mišljenju poslanika Demokratskog saveza Kosova Arbena Gašija, poskupljuje 300%.

„Premijer Kurti je Kosovo pretvorio u cirkus mraka i pokazao je da je nesposoban da vlada, ponašajući se kao političar akrobata“, rekao je Gaši.

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri rekao je da će građanin Kosova plaćati četiri puta veći račun za struju i da će na osnovu tarife koju traži Regualtorna kancelarija za energetiku, plaćati struju više nego građani u Italiji.

„Skupština počinje prolećno zasedanje sa energetskom situacijom koja je u opasnosti da zemlju, vladu i građane dovede u potpuni bankrot. Uzmimo region kao primer. Makedonija je povećala cenu električne energije za samo devet odsto, Albanija je vrlo rano počela da rešava energetsku krizu, dok Kosovo plaća 21 cent po kilovat satu, a samo evro više plaća Britanija. Dakle na Kosovu je struja skuplja nego u Italije“, rekao je Tahiri.

Šefica poslaničkog kluba vladajućeg Pokreta Samoopredeljenje je odgovorila da tvrdnje opozicionih poslanika nisu tačne i da je uvođenje takozvane blok tarife neizbežno.

„Zbog javnog mnjenja želim da ispravim ove neistine. Ustvari, prosečna tarifa domaćinstva ostaje najniža u Evropi, sa izuzetkom Ukrajine, čak iako se tarifa povećava u skladu sa odlukom Regulatorne agencije i uz subvenciju Vlade“, istakla je Kusari Ljilja i dodala: „Zbog toga je uvođenje blok tarife koja je ukinuta 2017. godine obavezno, uz navikavanje na štednju i podizanje svesti potrošača o tome“.

Predsednik Socijaldemokratske partije Dardan Molićaj je najavio organizovanje protesta protiv poskupljenja struje pre 29. januara kada odluka treba da stupi na snagu, a proteste je najavila i Alijansa za budućnost Kosova, Ramuša Haradinaja.

%d bloggers like this: