fbpx

Krsna slava – jedina neprekinuta tradicija kod Srba

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Krsna slava je vezana za prelazak Srba iz mnogoboštva u pravoslavlje i nalazi se na UNESCO reprezentativnoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.

Proslava Krsne slave, koja se vekovima prenosila sa oca na sina ili na kćerku, ukoliko u porodici nije bilo muške dece, znači čuvanje nacionalnog identiteta.

„Krsna slava ima veliki značaj kod Srba, jer Krsna slava je jedina neprekinuta tradicija kod Srba od vremena Setog Save pa sve do dana današnjeg. Krsnu slavu, u obliku koji mi slavimo, i kako znamo, proslavljaju samo Srbi od pravoslavnog naroda, dok ostali, Rusi, Bugari, Grci… oni proslavljaju imendane“, ističe paroh lipljanski Dragiša Jerinić.

Obeležja Krsne slave su sveća, vino, žito i slavski kolač, a na Kosovu i Metohiji, skoro da nema žene, mlade ili starije, da ne ume da pripremi slavski kolač.

„Mene je moja baba naučila da mesim slavski kolač i pravim ukrase, nadam se da je neću obrukati, što bi se reklo. Nadam se, bez obzira što imam dva sina, da će moje snaje sutra naučiti od mene kako se pravi i da će to ići s kolena na koleno“, priča nam domaćica Marija Novaković.

U porodici koja slavi, uoči Krsne slave se priprema slavski kolač. Brašno, kvasac, voda, so, malo šećera i vešte ruke domaćice, to je sve što je potrebno. A najkomplikovaniji, ali i najlepši deo je ukrašavanje, za šta je, osim mašte, potrebno poznavanje simbola pravoslavlja.

„Krst predstavlja veru, pšenica, klas žita, grožđe i bure predstavljaju blagorodnu godinu, cvetovi čistiću duše, knjiga uspeh, naša Svetu Biblija i ptica predstavlja Sveti duh“, objašnjava Marija.

Slavski kolač se uoči ili na dan slave reže u crkvi ili kod kuće. Rezanje slavskog kolača u crkvi je posebno svečano.

„Slavski kolač predstavlja samog Gopsoda Isusa Hrista koji je hleb života, a rezanjem slavskog kolača koji prelivamo vinom, koje predstavlja nevino prolivenu krv Hristovu, mi time poštujemo Gospoda Isusa Hrista i svetitelje Božije ili praznike koji su u slavu Božiju“, zaključuje sveštenik.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: