fbpx

Ski centar Brezovica registrovan i u kosovskom fiskalnom sistemu

Скијалиште Брезовица; Фото: Грачаницаонлајн

Agencija za privatizaciju Kosova i Opština Štrpce izvršile su fiskalizaciju srpskog preduzeća Ski centar Brezovica, pa je ono prešlo u finansijski i pravni sistem Kosova i posle 22 godine počelo da funkcioniše u novom sistemu. Da je društveno preduzeće Brezovica u „funkciji i punoj saglasnosti sa pravnim sistemom Kosova“ potvrdio je i kosovski premijer Aljbin Kurti, a iz Opštine Štrpce je saopšteno da je „fiskalizacija bila obavezna jer bi rad Ski centra bio doveden u pitanje da do nje nije došlo“.

Izvor Euronewsa iz opštine Štrpce navodi da je ovo preduzeće registrovano kao i ostale firme, da su radnici zaštićeni u svakom pogledu, da nisu izgubili pravni status koji su imali i još imaju u srpskoj firmi “Inex” i da se ne radi ni o kakvom preuzimanju Ski centra Brezovica.

Ipak, kosovski premijer Aljbin Kurti tvrdi da ova registracija znači i promenu vlasništva.

“Ski centar Brezovica prešao je u vlasništvo Kosovske agencije za privatizaciju (KPA), što je jedan od najvećih uspeha novog borda te institucije. Sada je društveno preduzeće ‘Brezovica’ pod punom kontrolom Kosova. Da do toga nije došlo, bilo bi pitanje da li bi ski centar mogao da bude u funkciji”, rekao je Kurti prilikom posete Agenciji za privatizaciju.

Skijalište Brezovica; Foto: Gračanicaonlajn

Prelazak Ski centra Brezovica u finansijski i pravni sistem Kosova znači da je otvoren put za njegovo funkcionisanje, kao i za, kako je rekao, “vladina i državna ulaganja”, tvrdi kosovski premijer.

Ski-centar Brezovica doo, sa sedištem u Beogradu, u vlasništvu Skijališta Srbije, registrovan je u Agenciji za privatizaciju Srbije maja 2008. godine, dok je drugi osnivač Holding kompanija za finansijski inženjering i usluge „Fond Ineks-Intereksport“ ad u restrukturiranju, sa ulogom od 82,33 odsto Brezovice.

Pravni status ovog ski centra je već godinama sporan za kosovske institucije, jer je sva imovina na teritoriji Kosova, po njihovom mišljenju, vlasništvo Kosova. Do sada je preduzeće bilo registrovano samo u Srbiji.

Izvor: Euronews Srbija
%d bloggers like this: