fbpx

Građani centralnog Kosova negoduju zbog novih anti-kovid mera

Фото: ГрачаницаОнлајн


Broj zaraženih korona virusom na Kosovu i Metohiji naglo je počeo da raste posle praznika, pa je tako broj aktivnih slučajeva kada su u pitanju srpske sredine danas skoro 1.000, a albanske preko 15.000. Kosovska vlada uvela je nove anti-kovid mere, međutim, građani centralnog Kosova negoduju zbog toga.

Od danas je za ulazak na Kosovo i Metohiju, ukoliko niste vakcinisani trećom dozom vakcine, neophodan PCR test uz potvrdu da ste primili dve anti-kovid vakcine. Policijski čas je na snazi od 22:00 do 05:00 časova, čime građani nisu zadovoljni, ali tvrde da nisu ni uplašeni.

„Čuo sam da u poslednje vreme ima dosta zaraženih, ali mene lično ne plaši situacija. Ne znamo više šta da radimo sa tim novim merama, mogli bi malo da ih ublaže da počenmo da živimo normalnije“, smatra meštanin Gračanice.

„Mene lično ne plaši povećan broj zaraženih zato što sam ja ispoštovao poziv Vlade Republike Srbije da se vakcinišem. Ja sam se vakcinisao tri puta, i ne plaši me ni malo, što ne znači da ne mogu da budem zaražen“, ističe jedan od naših sagovornika.

„Mere k`o mare, i to nije ništa posebno, tako da me ne plaši ništa. Vakcinisan sam sa dve doze, treću ću primiti za mesec dana. Zašto bih bio uplašen kada znam da nije ništa strašno, samo ljudi treba da se vakcinišu“, poručuje meštanin opštine Gračanica.

„Gde je gužva, tu je bolest. Jedan zaraženi zaraziće stotinu“, poručuje drugi.

„Iskreno navikli smo se više, svakih mesec dana smanjenje ili povećanje broja zaraženih, tako da nam je svejedno. Mislim da su nove mere prestroge, pogotovu ove koje se odnose za ulazak na Kosovo. Mislim da je previše“.

Jedna od odluka je i da će ugostiteljski objekti raditi do 21:00 čas. Vlasnik bara „Druga kuća“ Dušan Borisavljević ističe da zarade za ugostitelje skoro da i nema.

„Ove dve godine su bile stvarno jako izazovne, svaka nova mera, svako novo skraćivanje radnog vremena je dodatni udarac za nas, jer nas računi čekaju, kirija čeka i sve ostalo, a manjak je radnog vremena i radnih sati kada mi možemo da vratimo i zaradimo nešto za nas“, rekao je Borisavljević.

Kakva je epidemiološka situacija nismo uspeli da saznamo od lekara u opštini Gračanica, jer oni nisu bili raspoloženi da o tome govore.

Milena Maksimović

 

%d bloggers like this: