fbpx

Beograd i Priština različito o plaćanju struje na severu Kosova

трафостаница Валач, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Ponovo se govori o tome da bi institucije u Prištini mogle nasilno da zauzmu trafostanica Valač koja distribuira oko 85 odsto električne energije opštinama na severu Kosova i Metohije. Navodno su za to zatražile i pomoć KFOR-a. S druge strane, ni današnja rasprava o poskupljenju električne energije u Skupštini Kosova nije mogla da prođe bez pominjanja severa. „Mi na Kosovu ne trošimo električnu energiju za luksuz, na severu se troši za luksuz, jer je tamo električna energija besplatna“, poručio je lider Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku.

Kosovo pokušava da pronađe način da se izbori sa energetskom krizom, ali nije iznenađenje da se krivica prebacuje na druge, pa se tako u poslednje vreme često pominju četiri opštine na severu i neplaćanje struje, a kako pišu pojedini mediji, priprema se i strategija zauzimanja Valača, a za to se traži podrška KFOR-a, koji je kako se navodi, odbio da pomogne kosovskim vlastima u tome. Nažalost, ovu informaciju, uprkos pokušajima, nismo uspeli da potvrdimo ni od strane predstavnika ove međunarodne Misije na Kosovu, ni predstavnika kosovskih institucija. Međutim, kosovski premijer nastavlja da opominje.

„Na severu Kosova se struja troši i ne plaća. S jedne strane, razumemo značaj prava na snabdevanje električnom energijom. Ono što se potroši mora da se plati, a pre skoro deceniju ovo pitanje je politizovano i čak je postojao dogovor u Briselu koji nije sproveden“, izjavio je nedavno Aljbin Kurti.

Briselski sporazum iz 2013. godine nije sproveden od strane Prištine, jer licencu za rad nije dobila kompanija „Elektrosever“ koja bi vršila naplatu i distribuciju električne energije na severu, poručuju iz Beograda, uz to da je struja na severu uredno plaćana do početka 2021. godine.

„Činjenice govore suprotno, a to je da je apsolutno svaki kilovat potrošene električne energije svih ovih godina unazad uredno, plaćen jer su zvanični Beograd i EPS do početka 2021. godine plaćali struju koja je preko prenosnih sistema EMS-a stizala u četiri opštine na severu Kosovu i Metohiji. Dakle, reč je o električnoj energiji Republike Srbije, kojom je Beograd snabdevao sever KiM i to od trenutka kada je Priština pre jedne decenije fizički prekinula snabdevanje severa strujom, što je moglo da dovede do humanitarne katastrofe”, istakao direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Iz Prištine, opet, tvrde drugačije.

„Mi na Kosovu ne trošimo električnu energiju za luksuz, na severu se troši za luksuz, jer je tamo električna energija besplatna“, poručuje lider Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku.

„Srpska lista koristi besplatnu električnu energiju na severu, tu električnu energiju plaćaju građani Kosova koji pripadaju ovom delu“, istakao je poslanik Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri.

Kosovska vlada ne plaća troškove električne energije na severu Kosova, već je to naloženo Kosovskom elektroenergetskom sistemu, prenosa i tržišta (KOSTT), međutim, rok koji je dat da se problem plaćanja struje na severu reši, istekao je 31. decembra. Pitanje je, šta dalje.

Milena Maksimović

 

%d bloggers like this: