Petković: Izbori 3. aprila test za međunarodnu zajednicu

Петар Петковић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da bi nastojanja Aljbina Kurtija da na Kosovu i Metohiji u potpunosti zabrani održavanje predstojećih parlamentarnih i predsedničkih izbora 3. aprila moglo dovesti do nesagledivih posledica po normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

“Takav Kurtijev scenario vratio bi ostvarene pomake u dijalogu Beograda i Prištine godinama unazad i toga treba da budu svesni svi međunarodni predstavnici koji deluju na prostoru Kosova i Metohije”, navodi u saopštenju Petković.

Ističe da je očigledna namera Kurtija da poništi i pogazi sve do sada postignute sporazume i dogovore, te da je pitanje “hoće li međunarodna zajednica ponovo mirno posmatrati kako se albanski političari igraju sa normalizacijom odnosa ili će ovoga puta preći sa reči i saopštenja na  konkretna dela?”.

Srpski narod na Kosovu i Metohiji očekuje da mu bude omogućeno da ostvari svoje biračko pravo 3. aprila, na identičan način kako je to bio slučaj tokom svih izbornih procesa do sada, dodaje Petković.

“Zato su ovi izbori poslednja šansa i test za međunarodnu zajednicu koja ima apsolutnu odgovornost i obavezu da obezbedi sprovođenje i poštovanje demokratskih tekovina i principa i da srpskom narodu na Kosovu i Metohiji omogući da iskoriste svoje biračko pravo”, zaključuje direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Podsetimo, poslanica Pokreta Samoopredeljenje Mimoza Kusari-Ljilja izjavila je da neće dozvoliti organizovanje predsedničkih izbora Republike Srbije na Kosovu.

Milena Maksimović