Petković sa Davenportom o referendumu i predstojećim izborima

Петар Петковић на састанку са Мајклом Давенпортом Фото: Канцеларија за КиМ

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa šefom Misije OEBS na Kosovu i Metohiji Majklom Davenportom, sa kojim je razgovarao o sveukupnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, sa posebnim osvrtom na nedavnu zabranu Prištine da se na prostoru KiM organizuje referendum.

Kako se navodi u saopštenju, Petković je sagovornika informisao “o kontinuiranom nastojanju Prištine da se potpuno ponište i ukinu sva politička i građanska prava Srba na Kosovu i Metohiji”, što se kako je naveeo, videlo i 16. januara, “kada su privremene institucije samouprave u Prištini donele odluku da u srpskim sredinama na KiM bude onemogućeno održavanje referenduma o promeni Ustava Republike Srbije”.

“Svakodnevne izjave prištinskih političara da će Srbima na Kosovu i Metohiji i u budućnosti biti zabranjeno da glasaju na izborima koje raspisuje Republika Srbija, posebno na izborima 3. aprila, unose dodatnu zabrinutost i prete da dovedu do nesagledivih posledica po normalizaciju odnosa Beograda i Prištine”, naglasio je Petar Petković.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiji je istakao da je već mesecima na sceni “kampanja ogoljenog nasilja i represije nad Srbima u našoj južnoj pokrajini”, ukazavši na činjenicu da su “napadi na srpski narod, imovinu i našu kulturnu i versku baštinu, gotovo svakodnevni i da su poslednji događaji još jedan u nizu pritisaka, koji bi trebalo da obeshrabre srpski narod u borbi za opstanak i ostvarenje njegovih prava”.

Petković je podsetio da je srpski narodu na KiM do sada, uz podršku OEBS-a, imao pravo glasa na izborima koje raspisuje Republika Srbija, istakavši da je “odgovornost Misije OEBS da organizuje glasanje na prostoru Kosova i Metohije 3. aprila i Srbima omogući da iskoriste svoje građansko i demokratsko pravo”. Petković je ocenio da OEBS na Kosovu i Metohiji ima značajnu ulogu u uspostavljanju vladavine zakona i bezbednog okruženja za sve građane, i izrazio očekivanje da će ova Misija nastaviti da deluje u skladu sa svojim mandatom.

“U suprotnom, poslednji događaji prete da ostvarene pomake u dijalogu Beograda i Prištine potpuno ponište, ali i da dovedu do ozbiljnog ugrožavanja mira i opasne destabilizacije regiona, što Beograd nipošto ne želi”, naveo je Petković.

Na kraju razgovora direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je pozdravio početak rada Specijalnog savetnika za nealbanske zajednice u okviru ove Misije i izrazio očekivanje da će i u budućnosti aktivnosti OEBS-a biti usmerene na zaštiti i garantovanju ljudskih i građanskih prava Srba i drugih nealbanaca.

Milena Maksimović