fbpx

Neizvesno da li će biti održani izbori 3. aprila, posledice izvesne

Гласање

Nakon što su vlasti u Prištini zabranile organizovanja referenduma Republike Srbije na prostoru Kosova i Metohije, poslednjih dana govori se o tome da li će kosovske institucije dozvoliti organizovanje srpskih predsedničkih izbora koji su zakazani za 3. april.

Srpski predsednički izbori se bliže, a iz Prištine stižu poruke da ih na teritoriji Kosova neće biti.

“Kosovo treba da primeni svoje funkcionisanje kao normalna država ne samo u regionu već i u Evropi tako što će građanima sa dvojnim državljanstvom garantovati proces glasanja bilo preko pošte ili beogradske kancelarije za vezu u Prištini, ali vraćanje tradicionalnoj organizaciji srpskog izbornog procesa na Kosovu neće biti moguće”, izjavila je poslanica Pokreta Samoopredeljenje Mimoza Kusari-Ljilja.

Loši postupci prema Srbima na Kosovu i Metohiji traju više od dve decenije, a sa dolaskom Aljbina Kurtija na vlast, stanje se pogoršalo.

“Od kad je došla ova garniture na vlast u Prištini, Vetvendosje i Vjosa Osmani, stvari ni pre toga nisu bile sjajne za Srbe, ali od tada je očigledno da se potpuno promenio stav. To bi, svakako, najviše uticalo na raspoloženje Srba ovde, ili će to raspoloženje da ide u pravcu razočaranje, ili će da ide u pravcu zaostrašavanj odnosa, a ni jedno ni drugo nije dobro”, smatra direktor RTV Kim iz Čaglavice Isak Vorgučić.

Politički analitičar Nedžmedin Spahiu ističe da je to jedan politički stav, a da će se tek videti posledice.

“Svaki politički potez ima svoje posledice, ali u svakom slučaju, građani koji imaju dvostruko državljanstvo, oni imaju pravo da učestvuju u politički život te države čije državljanstvo imaju. Pravila kako će se odviti taj politički život u toj zemlji, poput referenduma, nacionalnih izbora, određuje Vlada države pod čijom kontrolom se nalazi ta teritorija”, rekao je Spahiu.

Iako Beograd i Srbi na Kosovu i Metohiji još uvek veruju međunarodnoj zajednici, ona ili ne može, ili ne želi da izvrši pritisak na Prištinu, kako bi ispunila svoje obaveze.

Vorgučić podseća da su zemlje KVINTE priznale nezavisnost Kosova.

“U onom trenutku kada su to uradile one sebi više ne mogu da dozvole uplitanje u poslove nečega što priznaju kao državu. Ta saopštenja su bila i biće ih, znamo da je to i u vezi sa zemljom manastira Visoki Dečani za koju je Ustavni sud Kosova čak presudio u njihovu korist, ali vlast to neće da sprovede. Zemlje KVINTE, s vremena na vreme podsećaju na to, ali Kosovo to ne zanima”, rekao je Vorgučić.

Iz Beograda poručuju da je namera Aljbina Kurtija očigledna, želi da poništi i pogazi sve do sada postignute sporazume i dogovore.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: