fbpx

Opozicija optužuje kosovsku vladu da ne upravlja dobro pandemijom

Скупштина Косова, нема кворума

Na vanrednoj sednici povodom epidemiološke situacije izazvane COVIDOM-19 na Kosovu, opozicija je kritikovala Vladu zbog nedavnih mera uvedenih protiv širenja korona virusa.

Sednica Skupštine održava se u vreme kada je broj zaraženih COVIDOM-19 dostigao rekordan broj novoobolelih, pišu mediji koji izveštavaju na albanskom jeziku.

Trenutno na Kosovu ima preko 25 hiljada aktivnih slučajeva korona virusa.

Sednica je sazvana na zahtev opozicionih partija: Demokratske partije Kosova, Demokratskog saveza Kosova i Alijanse za budućnost Kosova.

Poslanik Demokratskog saveza Kosova Armend Zemaj optužio je Vladu Kosova za nekompetentnost u upravljanju situacijom sa COVIDOM-19.

„Skoro 30 hiljada slučajeva zaraženih COVIDOM-19 samo tokom ovog meseca. Ovo je rezultat on-lajn upravljanja pandemijom, rezultat je nekompetentne uprave koja donosi neadekvatne mere. Vlada zanemaruje masovno testiranje i masovnu vakcinaciju i negu u školama“, rekao je Zemaj.

Zemaj je dodao da je jedino rešenje ove Vlade zatvaranje, koje šteti privredi i građanima.

Poslanik Demokratske partije Kosova Memlji Krasnići rekao je da je veoma zabrinut što Vladu Kosova ne brine zaoštrena situacija sa COVIDOM-19.

„Ova vlada je napravila dve fundamentalne greške u upravljanju pandemijom: ili je oklevala da predvidi situaciju da bi je ignorisala, ili je pogrešno pročitala situaciju. Kada oklevaju da predvide, oklevaju da deluju na vreme, a kada pročitaju pogrešno, ne deluju planski, već impulsivno“, rekao je Krasnići.

Vlada koju predvodi Aljbin Kurti, naglasio je Krasnići, napravila je greške u merama koje je preduzela za suzbijanje korona virusa. Prema njegovim rečima, ravnopravnost koja je učinjena vakcinisanim građanima sa onima koji nisu vakcinisani, podstakla je nevakcinisanje.

„Danas imamo zatvaranje sportskih centara, i za vakcinisane i nevakcinisane. Ograničavanje kretanja, osim što je nepotrebno, je i nelogično“, rekao je Krasnići.

Šemsedin Drešaj iz Alijanse za budućnost Kosova rekao je da mere koje preduzima Vlada Kosova, poput ograničavanja kretanja, ne pomažu u sprečavanju širenja COVIDA-19.

„Država kroz svoj aparat treba da deluje merama sankcionisanja za nepoštovanje mera, a ne da ih pooštrava dodatnim merama. Skraćivanje rada gastronomskim objektima i ograničavanje kretanja više doprinose smanjenju potrošnje električne energije nego upravljanje pandemijom. Protiv pandemije se ne bori ograničenjem kretanja, već zdravstvenim merama“, rekao je infektolog Drešaj.

On je Vladi Kosova preporučio da testira više građana i otvori više punktova za vakcinaciju.

Izvor: Reporter.net

 

%d bloggers like this: