fbpx

Eskobar: Odluka o zemljištu manastira Visoki Dečani se mora poštovati

ФОТО: манастир Високи Дечани

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar ponovio je stav Sjedinjenih Američkih Dražava, da se odluka Ustavnog suda o zemljištu manastira Visoku Dečani, mora poštovati. Takođe, Eskobar je istakao da Amerika očekuje da Beograd i Priština poštuju dogovore potpisane u okviru dijalogu koji vodi Evropska unija i podsetio da se kosovska vlada obavezala da sprovede ZSO.

Gabrijel Eskobar je u ekskluzivnom intervjuu za onlajn list Reporteri.net govorio o dijalogu Beograda i Prištine, Zajednici srpskih opština, odluci Ustavnog suda o manastiru Visoki Dečani, ali i mnogim drugim temama.

„Naš stav je jasan. U ovom slučaju se radi o vladavini zakona, a ne o etničkoj, političkoj ili verskoj pripadnosti. Nastavljamo da pozivamo vladu da sprovede odluku Ustavnog suda iz 2016. godine i uknjiži zemljište”, istakao je Eskobar.

Specijalni izaslanik predsednika SAD Džoa Bajdena je čak imao poruku za vladu Aljbina Kurtija, prenosi Reporteri.net.

„Vlada Kurtija je izabrana na osnovu platforme usmerene na jačanje vladavine prava. Poštovanje sudskih odluka nije stvar koju birate i sigurno nije stvar pregovora, kreiranja politike ili cenjkanja“, rekao je Eskobar.

Takođe, Eskobar je izjavio da Sjedinjene Američke Države očekuju da Kosovo i Srbija poštuju sporazume potpisane tokom dijaloga uz posredovanje EU.

„Očekujemo da i Kosovo i Srbija poštuju preuzete obaveze. Vlada Kosova se obavezala da će osnovati Asocijaciju opština sa srpskom većinom (AKS). Sjedinjene Države ne diktiraju i neće diktirati šta ovo Udruženje treba da radi ili koje treba da budu njegove nadležnosti. Ovo je suverena odluka koju vlada Kosova mora da donese“, rekao je Eskobar za Reporteri.net .

Eskobar je dalje naveo da SAD podstiču vladu Kosova da razmotri više modela za Asocijaciju.

„Postoji mnogo modela koji funkcionišu, uključujući više modela koji bi omogućili bolju lokalnu koordinaciju bez drugog nivoa vlasti ili izvršne vlasti. Pozivamo vladu Kosova da pažljivo razmotri ove modele“, rekao je Eskobar.

U ekskluzivnom intervjuu za Reporteri.net, Eskobar je rekao da će zajedno sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom boraviti u Prištini, Beogradu i Briselu od 31. januara do 4. februara.

Izvor: Reporteri.net

 

%d bloggers like this: