„Otporan na pritiske“

Аљбин Курти Фото: В.Ћуп

Razloga je puno da se sedne za pregovarački sto, kada je dijalog Beorada i Prištine u pitanju, međutim, prištinska strana već duže vreme pokazuje „nespremnost“ da razgovara o nečemu što nije, kako oni kažu, „uzajamno priznanje“.

Evropska unija najavljuje rad na obnavljanju dijaloga, a oni koji poznaju političku situaciju tvrde da je lako nagovoriti prištinske predstavnike da sednu za pregovarački sto, ali teže da se pokrenu ozbiljniji razgovori.

„Nagovoriti Prištinu da bude konstruktivna, to je već ozbiljniji problem. Ja mislim da je čitava strategija kosovskog premijera da stopira dijalog, prvo, a onda i da poništi sve što je do sada u dijalogu postignuto, bez mnogo razmišljanja o posledicama, šta to sve može da znači“, smatra Milica Andrić-Rakić iz NVO „Nova društvena inicijativa“.

Milica Andrić-Rakić
Foto: N. Milosavljević

Nova vlada u Prištini, na čijem je čelu Aljbin Kurti, planira još od predizborne kampanje, drugačiji pristup dijalogu.

„Ono što je najvažnije je da taj dijalog jednom dođe do kraja, i da taj kraj, po viđenju ove vlade, kosovskih institucija, treba da bude međusobno priznanje“, mišljenja je profesor Ustavnog prava na Univerzitetu u Prištini Mazljum Baraliu.

Iako za Prištinu važi da je „sveto“ samo ono što Amerika kaže, aktuelna vlast izgleda da ne mari za pritiske.

„To je direktno vezano za Kurtija, on se pokazao kao vrlo otporan na pritiske i zaista mislim da je spreman da ide do kraja i po cenu ozbiljnih posledica. Prosto, ne postoji ta količina pritiska koji može da se izvrši na njega. On je takođe, od relativno skoro na vlasti, nema tu neke grehove iz prošlosti preko kojih bi mogao da bude pritisnut na neki ozbiljniji način, tako da, ne verujem da će bilo kakvi pritisci uroditi plodom“, istakla je Andrić-Rakić.

U ponedeljak se očekuje da u Prištinu stignu novoimenovani specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i specijlni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, pa Baraliu smatra da će naredne nedelje biti interesantne.

Mazljum Baraliu
Foto: N. Milosavljević

„Naredne nedelje i meseci će biti, ne samo interesantni, nego i munjeviti, grčeviti, u smislu neke dinamike koja će biti na jedan ili drugi način usmerena od strane međunarodne zajednice, u ovom smislu pogotovo i prevashodno, zajednički napori između SAD i Evropske unije. Ova poseta Prištini, pa i Beoradu, biće u određenemom smisu neki direktan pritisak za strane u razgovorima, da se iznađe jedno rešenje koje će biti prihvatljivo za obe strane“.

Prihvatljivog rešenja iliti sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine nema na vidiku, jer Priština ne želi da ispuni ranije dogovore. Na primer, danas je 3.205 dan od preuzimanja obaveze o formiranju Zajednice srpskih opština, o kojoj Kurti ne želi ni da razgovara.

Milena Maksimović