fbpx

Da li će se “sporazum o nenapadanju” naći na pregovaračkom stolu u Briselu?

Илустрација Фото: Pixabay, Aymanejed

Iz Prištine stižu izjave da se u Briselu pregovara o “sporazumu o nenapadanju”. Prvi potpredsednik kosovske vlade Besnik Bisljimi istakao je da je to predlog Evropske unije o kojem je, kako navodi, Srbija u početku odbijala da razgovara, a eksperti za bezbednost tvrde da je takav dogovor između Beograda i Prištine, potreban.

U Prištini tvrde da takozvani „sporazum o poverenju između strana“, kako dogovor o „nenapadanju“ naziva Evropska unija,  ima za cilj da se Beograd i Priština obavežu da se neće „međusobno napadati“.

Ekspert ze bezbednost Nuredin Ibiši-Ljeka ističe da je takav sporazum potreban nakon „krvavih događaja prilikom raspada Jugoslavije“

„Pogotovu kada se podignu tenzije, poput akcija na severu Kosova, i kada Polciija Kosova preduzima mere i sprovodi reciprocitet, ali i ne samo na severu, već i u drugim delovima Kosova, poput borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, onda se sa srpske strane odmah podiže nivo sektora bezbednosti, prilazi se granici“, ističe Ibiši-Ljeka.

Podsećamo da se o tom sporazumu ili deklaraciji govorilo još jula meseca prošle godine, kada je kosovski premijer Aljbin Kurti ponudio srpskoj strani deklaraciju mira i to u šest tačaka, od kojih je prva upravo sporazum o nenapadanju.

„Zajednički se obavezujemo da ćemo se uzdržati od pretnji ili upotrebe sile jedni protiv drugih i svečano se obavezujemo da ćemo uložiti napore u dobroj nameri da postignemo sveobuhvatan, pravno obavezujući sporazum u cilju normalizacije odnosa na trajan način”, navodi se u prvoj tački deklaracije koju je Kurti predložio.

Evropska unija je tada od Beograda i Prištine zatražila potpisivanje sporazuma o uzdržavanje od akcija koje bi mogle da destabilizuju situaciju na terenu, što je kosovska strana odbila, a za šta se Srbija neprekidno zalaže.

“Time je pružena jedna mogućnost o miru i o nenapadanju Kosova i Srbije, međutim, tada taj sporazum nije prihvaćen. Sada imamo drugi, dogovor o poverenju ili dogovor o miru, i on će verovatno biti prihvatljiv i od strane auteriteta evropske zajednice u Briselu, a ujedno će se razmatrati i na višem nivou, pogotovu uoči aprilskih izbora u Srbiji”, mišljenja je Ibiši-Ljeka.

Za sada je neizvesno kada će se održati nova runda dijaloga na najvišem nivou i da li će se na pregovaračkom stolu zaista naći navodni “sporazum o nenapadanju”.

Milena Maksimović

 

%d bloggers like this: