fbpx

Ministarstvo kulture i informisanja: Prištinske institucije krše prava srpskog naroda na slobodu govora

Медији, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Ministarstvo kulture i informisanja najoštrije osuđuje onemogućavanje medijima na srpskom jeziku da izveštavaju sa konferencije za novinare premijera privremenih institucija samouprave u Prištini sa zvaničnicima EU i SAD Miroslavom Lajčakom i Gabrijelom Eskobarom i podseća da je to samo jedno u nizu kršenja prava srpskog naroda na slobodu govora, saopštilo je Ministarstvo kulture i infromisanja Republike Srbije.

Kako se navodi, ovakvim postupcima ugrožava se sloboda medija i pravo na informisanje koje je zagarantovano međunarodnim konvencijama.

„Istovremeno postupkom privremenih institucija samouprave sprečava se pravo srpskog naroda na prostoru Kosova i Metohije na istinito, potpuno i blagovremeno informisanje i potvrđuje težak i diskriminisani položaj novinara i medija na srpskom jeziku na Kosovu i Metohiji“, dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo kulture i informisanja apeluje na međunarodne organizacije i institucije, posebno u oblasti zaštite slobode izražavanja i prava novinara, da osude ovakve zabrinjavajuće incidente i založe se da se svim medijskim radnicima omogući da nesmetano rade i obavljaju svoj posao.

Ana Marković
%d bloggers like this: