fbpx

“Nova poseta-stare poruke”

Лајчак и Ескобар у Приштини; Фото: Н.Милосављевић

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i izaslanik američkog predsednika za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar borave na Kosovu, a nakon sastanka sa prištinskim zvaničnicima čuli smo samo reči podrške takozvanoj kosovskoj državnosti, ali ne i da će biti uspešnijeg nastavka dijaloga u budućem periodu.

Lajčakova sedma poseta Prištini, a Eskobarova prva, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija “rame uz rame” šalju poruke ohrabrenja za nastavak dijaloga, koje nažalost, na Kosovu nema ko da čuje.

“Dijalog ima našu punu podršku i trebalo bi da ga vodi Evropska unija, jer je reč o Evropi. Ali kako se budete kretali ka Evropskoj uniji i dalje ćete biti bliski prijatelji SAD jer je to transatlantsko partnerstvo, transatlantska, zajednica čiji ste već deo, a ovaj dijalog će vas još više približiti”, poruči je u Prištini Eskobar.

“Za mene je ovo sedma poseta koja se odnosi na dijalog. Mi smo ovde sa kolegom Eskobarom da pošaljemo poruku da EU i SAD rade rame uz rame na procesu dijaloga. Ovo je bila dobra prilika za naše planove i nastavićemo razgovore”, kazao je Lajčak.

Srbi na Kosovu i Metohiji ističu da od Eskobara i Lajčaka nisu čuli ništa novo i smatraju da su predstavnici SAD i EU došli samo kako bi “upristojili komunikaciju”.

“Lajčak i Eskobar, a na prvom mestu Eskobar, predstavljaju jednu poliitku, američku politiku koja u ovom trenutku ima osnovni zadatak da uspostavi čvrste kanale komunikacije Prištine sa američkom administracijom. Došlo je do prekida u šumovima i kanalima komunikacije između američke administracije i Albanaca, Eskobar je tu da to utvrdi, jer oni koji su bili osnova komunikacije i koji su predstavljali srž tih odnosa su sada u Hagu”, smatra novinar i književnik Živojin Rakočević.

Dijalog se za albansku stranu na Kosovu sveo samo na jednu stvar, priznanje kosovske nezavisnosti, za srpsku je mnogo gorućih tema, ali ne i adekvatnih sagovornika.

“Postoje dva prazna termina, Zajednica srpskih opština i normalizacija odnosa. Normalizacija odnosa podrazumeva dijalog. Tog dijaloga nema, niti ga može biti dok god kosovski Srbi nemaju slobodu. Ne možete govoriti o dijalogu u kojem 120 hiljade ljudi zajedno sa svojim najvećim nasleđem i spomenicima konstantno trpi šikaniranja i živi u odsustvu slobode”, istakao je Rakočević.

Lajčak i Eskobar su se danas sastali i sa predstavnicima političkih partija na Kosovu, između ostalog i predstavnicima Srpske liste, koji su ih, kako se navodi u saopštenju, upoznali sa položajem srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, zatraživši da se dijalog između Beograda i Prištine, hitno nastavi uz poštovanje svega dogovorenog.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: