fbpx

Petković sa Lo Kašom: Beograd će ostati posvećen dijalogu

Петковић и Ло Каш Фото: Канцеларија за КиМ

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorom Republike Italije u Republici Srbiji Karlom Lo Kašom.  

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je sagovornika upoznao sa poslednjim događajima na Kosovu i Metohiji sa posebnim naglaskom na nedavnu situaciju, kada je Srbima bilo onemogućeno da glasaju na referendumu o promeni Ustava Republike Srbije, što je, kako je rekao, najflagrantnije kršenje ljudskih i građanskih prava srpskog naroda.

Petković je izrazio jasna očekivanja da će međunarodna zajednica uticati na Prištinu kako bi se, uz podršku OEBS-a, kao i do sada održali srpski izbori, koji će omogućiti Srbima da glasaju na prostoru Kosova i Metohije 3. aprila i na taj način iskoriste svoja građanska i demokratska prava.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju se osvrnuo i na jučerašnje neosnovane optužbe političkih lidera iz Prištine, da zvanični Beograd „blokira dijalog“ i da je „dugačka lista“ sporazuma koje Beograd navodno nije ispunio.

U tom kontekstu Petković je podsetio da je Beograd ispunio sve do sada preuzete obvaveze iz Briselskog dijaloga, dok, sa druge strane, Priština skoro devet godina odbija da formira Zajednicu srpskih opština, kao što odbija da sprovede dogovore iz oblasti energetike i da dozvoli pretragu devet lokacija na KiM, na kojima se, po saznanjima Beograda, nalaze posmrtni ostatci Srba, nestalih u ratu.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je istakao da je Priština dodatno zakomplikovala rešavanje pitanje nestalih, tako što je predsedniku Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije zabranila ulazak na teritoriju Kosova i Metohije. “Na taj način su, po ko zna koji put, prekršeni svi sporazumi o slobodi kretanja, što je samo nastavak udaljavanja od dijaloga i procesa normalizacije odnosa”, podvukao je Petković.

“I pored brojnih neispunjenih i prekršenih dogovora od strane Prištine, Beograd će ostati posvećen dijalogu i normalizaciji prilika u pokrajini, iako se svakim danom potvrđuje, da na strani vladajuće većine u Prištini ta volja i spremnost ne postoji”, zaključio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: