fbpx

Kurti: Nisam razgovarao sa Lajčakom i Eskobarom o modelu za ZSO

Аљбин Курти, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Premijer Kosova Aljbin Kurti, izjavio je posle zajedničke konferencije Gabrijela Eskobara i Miroslava Lajčaka da nije sa njima razgovarao o modelu Zajednice opština sa srpskom većinom i  da su prava manjina na Kosovu zagarantovana po svim evropskim standardima, već da je zatražio postizanje konačnog sporazuma sa Srbijom.

Kurti je prilikom posete Agenciji za vazdušni saobraćaj rekao da je najvažnije očuvati teritorijalni integritet, ustavnost i funkcionalnost, kako je rekao, kosovske državnosti, što znači da neće biti Zajednice opština sa srpskom većinom sa izvršnim ovlašćenjima.

„Mi smo dali svoje predloge na sastancima koje smo imali u Briselu i konstruktivni smo za buduće razgovore u sklopu dijaloga koji vodi EU”, poručio je Kurti, dodavši: “Princip reciprociteta je zdrav princip dobrosusedskih odnosa. Dakle, dogovor mora da se postigne, mi smo spremni da radimo na tome i kada to kažemo, govorimo o dogovoru, a ne o dijalogu radi dijaloga. Mi smo konstruktivni, ozbiljni smo i istovremeno naglašavamo da se sve više međunarodni akteri oko toga slažu. I predsednik Sjedinjenih Američkih Država, Džo Bajden, rekao je da sporazum za punu normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije treba da se fokusira na međusobno priznanje”.

Aljbin Kurti je takođe komentarisao izjavu Miroslava Lajčaka da Kosovo ne bi trebalo da se plaši osnivanja Zajednice opština sa srpskom većinom, rekavši da se Kosovo ne plaši već da je vlast na Kosovu oprezna, da je kosovska vlada odgvorna i da štiti Kosovo služeći, kako je istakao, svim građanima podjednako.

Anđelka Ćup
%d bloggers like this: