fbpx

Lajčak i Eskobar u Prištini: Raniji sporazumi se moraju sprovesti

Габријел Ескобар и Мирослав Лајчак Фото Принтскрин Зоом конференција

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i izaslanik američkog predsednika za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar poručili su po završetku posete Prištini da sve dogovoreno Briselskim sporazumom mora i da se sprovede, ali da oni nisu tu kako bi nametali rešenje. Lajčak je istakao da Evropska unija očekuje brži razvoj dijaloga u odnosu na 2021. godinu.

Eskobar je istakao da je ovo bila važna poseta Kosovu, ali da ni Sjedinjene Američke Države, kao ni Evropska unija, ne žele da nameću svoj stav u procesu dijaloga.

“Mi nismo deo dijaloga ili pregovora, ali raniji dogovori moraju da se sprovedu. Nismo ovde kako bismo davali pisane predloge, niti želimo bilo šta da namećemo, to je na Kosovu i Srbiji. Radićemo u okviru procesa dijaloga. Naš stav u vezi sa osnivanjem ZSO je da ne bi trebalo da postoje modeli koji ugrožavaju suverenitet Kosova. Nije stav SAD da nameće bilo šta obema stranama, ali mi možemo da pomognemo”, kazao je Eskobar.

Gabrijel Eskobar
Foto: Printskrin zoom konferencija

Izaslanik američkog predsednika za Zapadni Balkan istakao je da su u Prištini imali produktivne sastanke.

„Na kraju ovog procesa, nadamo se da ćemo postići sporazum koji bi bio funkcionalan i za Kosovo, i Srbiju“, rekao je Eskobar.

Eskobari je takođe govorio o Vašingtonskom sporazumu i rekao da očekuje da Kosovo i Srbija nastave da ga primenjuju.

„Mi podržavamo nezavisnost i teritorijalni integritet Kosova. Sada se sve mora prepustiti procesu dijaloga. Što se tiče Vašingtonskog sporazuma, smatramo da su te obaveze neophodne za nastavak implementacije kako bi se stvorio diplomatski prostor. Te obaveze su podrška dijalogu“, rekao je on.

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je da su tokom posete Prištini jasno stavili do znanja da Evropska unija očekuje brži razvoj dijaloga nego 2021. godine.

„Želimo da Kosovo i Srbija idu napred i normalizuju svoje odnose, ali dijalog je ključan za zemlje Zapadnog Balkana. Imali smo dobre sastanke sa predsednicom Osmani i premijerom Kurtijem. Mi smo svoje stavove izneli veoma jasno, u potpunosti poštujemo principe Kosova, ali međunarodna zajednica očekuje brži razvoj dijaloga nego 2021.” rekao je Lajčak.

Miroslav Lajčak
Foto: Printskrin zum konferencija

Lajčak je, govoreći o Zajednici srpskih opština, ponovio stav EU da potpisane sporazume treba primeniti.

„To je stalno pitanje u našim diskusijama. Kosovo je punopravna strana u dijalogu, to je 50 odsto dijaloga i mora postojati dogovor sa kosovske strane. Što se tiče poređenja sa Republikom Srpskom, rekao sam da niko ne želi Republiku Srpsku, ali dogovori koji su postignuti moraju da se implementiraju. To sam govorio i na sastancima. Nema razloga da se plašite, jer mi smo tu da osiguramo da svaki postignuti dogovor bude u skladu sa evropskim standardima“, rekao je Lajčak.

Lajčak je govorio i o procesu liberalizacije viznog režima, ponovivši stav da je Kosovo odavno trebalo da ima koristi od ovog procesa.

Upitan da li Srbija može da zatraži organizaciju aprilskih izbora na Kosovu, Lajčak je rekao da to nije stvar dijaloga, ali da svaka odluka o ovom pitanju može da utiče na proces dijaloga.

“To nije tema za dijalog. Dijalog se ne bavi organizovanjem izbora, ali nema sumnje, takva odluka će biti doneta oko 3. aprila. Ljudi treba da imaju pravo da učestvuju u demokratskim procesima, da daju svoj glas. Postoji potreba za uzajamnom saglasnošću, a onda da se dogovorimo o modaletitetima. Na predstavnicima Srbije i Kosova je da se dogovore“, naglasio je Lajčak.

Dvojica zvaničnika danas putuju u Beograd gde će se sastati sa srpskim predsendikom Aleksandrom Vučićem.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: