fbpx

Opozicija u Prištini: Sve je bolje od formiranja ZSO

U javnosti se ponovo pojavila spekulacija da bi konačno rešenje kosovskog pitanja trebalo da bude takozvana podela južne srpske pokrajine. Naime, u Prištini se od nekih opozicionih lidera može čuti poruka da su i razmena i podala teritorija bolje od formiranja već dogovorene Zajednice srpskih opština.

Nezvanična ideja o razmeni kosovske teritorije navodno je izneta pre pet godina, kada su za stolom glavni pregovarači bili sadašnji predsednik Srbije Aleksandar Vučić i bivši kosovski predsednik, sada haški optuženik, Hašim Tači, uz posredovanje tadašnje šefice evropske diplomatije, Federike Mogerini.

Za političkog analitičara Miljazima Krasnićija ideja o razmeni teritorije je apsurdna i opasna.

“Apsurdna zato što, ako se gleda sa srpske strane, celokupna religijska kulturna baština Srba je u unutrašnjosti Kosova, nije na severu. Znači nije u Leposaviću ili Zubinom Potoku. Tako da to apsolutno ne rešava stvar. Sa druge strane, ideja je opasna, jer je nemoguće da ne dođe do neke vrste etničkog čišćenja ili u Bujanovcu, Preševskoj dolini ili u unutrašnjosti Kosova”, smatra Krasnići.

Razmena teritorije bi značila da sever Kosova, ali bez Mitrovice pripadne Srbiji, dok bi Preševo, Bujanovac i Medveđa trebalo da pripadnu Kosovu.

“Mislim da je to tema koja je već sada onako malo istrošena i samo se koristi kao izgovor da se kupi možda neko vreme kod opozicije, dok ne dođe neki novi njihov plan, kako da opet smene ovu Kurtijevu vlast, koja je zvanično protiv bilo kakve podele ili razgraničenja, kako ga nazivaju popularno na Kosovu”, dodaje Rajko Jovanović iz NVO “Komunikacija za razvoj društva”.

Ideju podele ili razmene, tada nisu podržale zemlje članice Evropske unije, a naglasniji protivnik je bila Nemačka. Krasnićijevo mišljenje je da idejom o razmeni teritorije može da se izazove haos na Kosovu.

“Da se napravi anarhija, da posle dođu ruski i svakojaki probisveti ili dobrovoljci i da Kosovo postane neka vrsta Sirije. Mislim da je ludost, ako neko misli da razmena teritorije može da se izvede mirno”, rekao je Krasnići.

Za Rajka Jovanovića je ovo samo predstava opozicionih stranaka u Prištini.

“Ovo je predstava opozicije na Kosovu da oni opet budu aktuelni, što se tiče te neke podele teritorije i da li je bolje formiranje Zajednice srpskih opština, mislim da neće biti nijednog ni drugog”, kaže Jovanović.

Sadašnji prištinski glavni pregovarač, kosovski premijer Aljbin Kurti ne prihvata podelu Kosova, koje je za njega suverena država, dok od sadašnjeg srpskog predsednika Aleksandra Vučića, i dok je bio premijer i sada kada je predsednik, dolazi poruka da je celovito Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije.

Ana Marković
%d bloggers like this: