fbpx

Kurti: Vlada će ućiniti sve da sačuva legitimna prava manastira Visoki Dečani

ФОТО: манастир Високи Дечани

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da će Vlada učiniti sve da sačuva legitimna prava manastira Visoki Dečani, nakon poziva međunarodne zajednice da se odluka Ustavnog suda iz 2016. godine o povraćaju 24 hektara manastirskog zemljišta mora ispoštovati.

Kurti je istakao da je svestan da se odluke Ustavnog suda moraju poštovati, ali da se mora voditi računa i o, kako je rekao, “protivrečnostima koje su pratile zemljišno pitanje oko manastira u istorijskom i pravnom smislu”.

“Pre svega, sve ima svoje izvorište u odluci Vlade Srbije 1997. godine kada je zemljište na diskriminatorski način dato manastiru, jer je bilo vlasništvo dva javna preduzeća”, izjavio je Kurti, istakavši da manastir Dečani “nema samostalan pravni identitet jer pravno pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi”.

“Malo je iznenađujuće kako je manastiru priznato pravo stranke u postupku, koliko i uključivanje Ustavnog suda u ovaj proces, dajući pravo manastiru“, rekao je Kurti.

Kazao je da je manastir Dečane “deo bogatog kulturnog mozaika Kosova”.

“Nažalost, Srpska pravoslavna crkva je ta koju Srbija više puta zloupotrebljava kao politički instrument protiv Kosova i Albanaca. Daćemo sve od sebe da sačuvamo legitimna prava manastira, ali i verski poglavari manastira da urade svoj deo tražeći rešenja kroz dijalog i dogovore sa lokalnim stanovništvom i verujem da je tako nešto moguće“, rekao je Kurti.

Podsetimo, Ustavni sud je 2016. godine doneo odluku o povraćaju 24 hektara zemljišta manastiru Visoki Dečani, međutim, ta odluka još nije ispoštovana.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: