fbpx

Prištinska javnost: Da li je Aljbin Kurti spreman za nastavak dijaloga sa Beogradom?

Дијалог Београд - Приштина

Povodom izjave kosovskog premijera Aljbina Kurtija da je spreman za nastavak dijaloga sa Beogradom, ali da je Evropska unija ta koja određuje kada će se ponovo sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, poznavaoci političkih prilika na Kosovu su skeptični da je bilo koja strana spremna za nastavak pregovora.

Samo jedan dan, nakon što su specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak i američki izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar boravili u Prištini, šef kosovskog pregovaračkog tima Besnik Bisljimi, izjavio je da postoji mogućnost da se predsednik Srbije i premijer Kosova sastanu već sledećeg meseca.

Novinar iz Prištine Ardian Arifaj kaže da prištinska strana čeka na poziv iz Brisela.

“Ali ne znaju kako će odgovoriti tom pozivu, jer nijedna strana ne izgleda spremno za neki sastanak koji bi u suštini doneo nešto novo i nešto promenio u celom tom procesu”, smatra Arifaj.

Politički analitičar Fadilj Ljepaja mišljenja je da su Lajčak i Eskobar, tokom boravka na Kosovu, jasno stavili do znanja kosovskim liderima da se dijalog premešta u novi okvir.

“Zapravo se više ne razgovara o normalizaciji odnosa kakvu je Srbija želela, a što bi trebalo da znači vraćanje Kosova u okvire Srbije, nego da se zapravo razgovara o odnosima između Kosova i Srbije i njihovom putu ka Evropi”, rekao je Ljepaja.

Dijalog koji će se završiti međusobnim priznanjem je jedino što kosovska strana želi.

“Očekivanja su da Beograd prizna Kosovo i da to bude rezultat dijaloga, to ne može više biti rezultat dijaloga, mi smo dovedeni do zida i mi u tom dijalogu nemamo više šta da damo”, smatra književnik i novinar Živojin Rakočević.

Fadilj Ljepaja dodaje da je Aljbin Kurti jasno stavio do znanja da ne prihvata proces dijaloga koji je vođen do sada.

“Ne prihvata dosadašnje rezultate, jer su oni zapravo bili rezultat pritiska na kosovske institucije, na kosovske lidere za koje se sada vidi gde su završili”, kazao je Ljepaja.

Osim da je Kosovo spremno za dijalog, Aljbin Kurti ponavlja da neće dozvoliti srpske izbore, niti formiranje Zajednice srpskih opština.

“Potrebno je da obe strane sednu za pregovarački sto i da traže odgovore na sve one teme koje su otvorene između Kosova i Srbije, počevši od nestalih lica, pa sve do Srpske pravoslavne crkve”, smatra Ardian Arifaj.

Novina je, prema mišljenju Fadilja Ljepaje, izjava Lajčaka i Eskobara da ni Evropska unija i Sjedinjene Američke Države neće dozvoliti da Zajednica srpskih opština bude politički instrument Srbije na Kosovu.

“Da neće biti nove Republike Srpske na Kosovu i da neće to biti na štetu suvereniteta i integriteta Kosova”, kaže Ljepaja.

I Evropska unija i Sjedinjene Američke Države se zalažu za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine, implementaciju svih postignutih sporazuma i nastavak dijaloga, poruka je koju su Lajčak i Eskobar poslali nakon posete Prištini i Beogradu, ne objašnjavajući javnosti kako će i na koji način naterati Aljbina Kurtija da to i prihvati.

Ana Marković
%d bloggers like this: