fbpx

Tači i kooptuženi ostaju u pritvoru

ФОТО: Специјализована већа/printscreen

U Hagu je održana još jedna statusna konferencija u procesu koji Specijalizovano tužilaštvo Kosova vodi protiv nekadašnjih visokih političkih funkcionera Kosova, među kojima je i nekadašnji predsednik Hašim Tači, po optužbama za zločine počinjene u vreme dok su bili u vrhu nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova.

Hašim Tači i trojica kooptuženih visokih funkcionera Kosova i OVK ostaju u pritvoru u Hagu u kome su već 15 meseci. U pokušajima odbrane da izdejstvuje da se sva četvorica optuženika vrate kući do početka suđenja – tražili su i posebnu sednicu na kojoj bi razrešili sve dileme suda i kritike tužilaštva. Očekuju da na njoj bude saslušan šef Kosovske policije, koji bi mogao da odgovori na sva pitanja koja su ostala nejasna nakon poslednjeg dopisa o merama koje bi sprovodili u slučaju eventualnog puštanja na slobodu Hašima Tačija i ostalih haških optuženika. Ta sednica trebalo bi da bude održana 22. februara, ali će tačan datum tek biti potvrđen.

„Bilo je nekoliko zahteva tokom saslušanja. Za sada, sudija prethodnog postupka nije zakazao posebnu sednicu. Zbog toga ne mogu više komentarisati, jer očekujemo odluku sudije“, navela je Anđela Griep (Angela Griep), portparolka suda.

Između tužilaštva i odbrane i dalje traje neslaganje oko obelodanjivanja dokumenta koje je optužba prikupila tokom petogodišnje istrage. Tužilaštvo kaže da je obelodanilo najveći broj dokaza koje poseduje, ali odbrana nije zadovoljna ni brzinom ni načinom rada optužbe.

Kler Olson iz Specijalizovanog tužilaštva Kosova kaže da pokušavaju materijale da obelodane što je moguće brže, čak i ako to nije u onom redosledu u kojem su primili zahteve.

Gregori Kihou, branilac Hašima Tačija, pokazao je nekoliko stranica obelodanjenih materijala. „Ni u jednom od ovih dokumenata nema ničega“, naveo je.

Odbrana ima stalne primedbe na rad tužilaštva, ali ostaju pri tome da bi najranije do leta mogli da budu spremni za početak suđenja. Tužilaštvo je već spremno.

Andru Strong, kobranilac Kadrija Veseljija, kaže da je teško proceniti koliko će trajati istraga odbrane. „Imamo još jako puno materijala koji moramo da anliziramo, tek smo dobili pretpretresni podnesak. Sam taj zadatak iziskuje veći broj meseci, a kada je reč o obelodanjivanju – još uvek nismo dobili veliki broj dokumenata“, rekao je.

Hašim Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi uhapšeni su u novembru 2020. godine i sprovedeni u haški pritvor u Ševeningenu nakon što je potvrđena optužnica koja ih tereti za ratne zločine nad najmanje 100 civila počinjene tokom ’98. i ’99. na više lokacija na Kosovu i severu Albanije.

Izvor: N1
%d bloggers like this: