fbpx

Novi predlog Kurtijeve vlade: Srpski izbori na KiM će biti dozvoljeni, ako na biračkim listićima i mestima piše “Kancelarija za vezu Srbije na Kosovu”

Potpredsednik kosovske vlade, Besnik Bisljimi, navodno je predložio specijalnom predstavniku Evropske unije za dijalog Miroslavu Lajčaku, modalitet održavanja predstojećih srpskih izbora, zakazanih za 3. april ove godine, preneo je portal Demokracija.

Prva i najvažnija tačka Bisljimijevog predloga: u svim dokumentima i na biračkim mestima mora da piše “Kancelarija za vezu Srbije na Kosovu”, a kosovska vlada bi dodelila diplomatski imunitet svima koji su uključeni u organizaciju izbora.

Za urednika ATV Ljearta Hodžu to znači da će ljudi koji će izaći na izbore otprilike imati isti proces glasanja kakav je ranijih godina bio organizovan na Kosovu.

“Oko toga koji će natpis biti na listićima ili na izbornim mestima je nešto tehnički, oko čega, ako postoji volja, onda će doći i do dogovora između Kosova i Srbije”, kaže Hodža.

Novinar i urednik RTV Gračanica, Zoran Stanković, misli da će postojati problem da se izbori održe na ovaj način.

“Smatram da Srbija naravno kao zemlja koja je na svojoj teritoriji, kakav diplomatski imunitet ovde pominjati i biračkih mesta i biračkih odbora, mi nismo stranci u svojoj zemlji”, dodaje Stanković.

Da bi se održali srpski izbori, isti način glasanja se mora omogućiti i Albancima koji žive u Centralnoj Srbiji na kosovskim izborima, druga je tačka Bisljimijevog predloga.

“Na Kosovu je situacija baš nepredvidljiva što se izbora tiče, mislim da u nekoj skorijoj mogućnosti neće biti izbora, tako da u principu ako se dogovore oko trećeg aprila, mislim da može isti princip da stoji”, smatra Hodža.

Kosovski zvaničnici traže i da misija OEBS-a mora da organizuje prikupljanje glasova, što nije novo, ali i da srpskim političkim partijama neće biti dozvoljeno da vode kampanju na teritoriji Kosova.

“Zbog Eskobara ili zbog toga što su na neki način stavljeni u jednu pat poziciju, moraju da nađu nešto što bi predložili i da se na taj način opravdaju, da eto imaju predlog za održavanje izbora, za koje ne mislim da će uspeti u krajnjem slučaju”, mišljenja je Zoran Stanković.

I Ljeart Hodža misli da Evropska unija do sada nije pokazala da ima neki mehanizam preko kojeg bi kažnjavala neku stranu koja se ne drži dogovora.

“Koja bi i garantovala da se dogovori iz Brisela sprovode na terenu. I Lajčak nastavlja po istom principu, odnosno ne iznosi detalje oko toga šta je bilo dogovoreno, dok nema nekog solidnog ili konačnog dogovora oko toga”, rekao je Hodža.

I misija OEBS-a je tokom posete Miroslava Lajčaka i Gabrijela Eskobara Prištini saopštila da je održavanje srpskih izbora bila tema razgovora sa Lajčakom, ali da ova misija može prikupljati glasove jedino ako se o tome dogovore Beograd i Priština.

Ana Marković
%d bloggers like this: