fbpx

Petković sa izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan o situaciji na KiM i dijalogu

Петковић и Пич; Фото: Канцеларија за КиМ

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, razgovarao je danas sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan, Stjuartom Pičom, koga je upoznao sa stanjem u južnoj srpskoj pokrajini, kao i sa tokom dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, saopštila je Kancelarija za KiM.

Kako se navodi, Petković je naglasio da Priština svojim potezima svakodnevno generiše tenzije na Kosovu i Metohiji i tom prilikom je ukazao na nedavno onemogućavanje glasanja u srpskim sredinama, na referendumu o promeni Ustava Republike Srbije, ali i na pretnje političkih zvaničnika iz Prištine da će Srbima u pokrajini biti i u budućnosti zabranjeno da glasaju na izborima Republike Srbije, što na najgrublji mogući način predstavlja ugrožavanje osnovnih ljudskih i građanskih prava srpskog naroda.

“Ako se, pored toga, uzmu u obzir gotovo svakodnevni, etnički motivisani napadi na Srbe, kojih je od  početka prošle godine do danas bilo 142, ugrožavanje njihove imovine i egzistencije u celini, kao i  ugrožavanje imovine Srpske pravoslavne crkve, postoje opravdani razlozi za našu zabrinutost za bezbednost srpskog naroda na Kosovu i Metohiji”, istakao je Petković.

On je podsetio da je Beograd ispunio sve do sada preuzete obaveze iz Briselskog dijaloga, dok sa druge strane, politička garnitura u Prištini više od 3.200 dana odbija da omogući formiranje Zajednice srpskih opština, kao što odbija i da implementira odredbe koje se odnose na pravosuđe, energetiku,  poštovanje slobode kretanja i posete zvaničnika pokrajini, a onemogućava se i rad medijima na srpskom jeziku, što su sve dodatni pritisci, koji, po rečima Petkovića, prete da obesmisle do sada napravljene pomake u briselskim razgovorima.

Petković je takođe irazio očekivanja da će se predstavnici međunarodne zajednice angažovati u stvaranju uslova za izjašnjavanje srpskog naroda na predstojećim izborima na prostoru KiM i na taj način doprineti da se spreče posledice koje bi mogle da potkopaju same temelje dijaloga i opredeljenje za rešavanje nesuglasica mirnim i političkim sredstvima.

“Iako Priština kontinuirano i otvoreno pokazuje da nije zainteresovana za suštinski napredak u dijalogu, Beograd ostaje dosledno opredeljen za rešavanja nesuglasica za pregovaračkim stolom i stvaranje preduslova za trajnu, bezbednosnu stabilizaciju prilika u regionu”, naglasio je Petković.

U saopštenju se zaključuje, da prihvatajući naše različite pozicije o nezavisnosti Kosova i Metohije, Stjuart Pič je svoju novu ulogu opisao kao ulogu britanskog izaslanika za Zapadni Balkan. Rekao je da će blisko sarađivati sa specijalnim predstavnikom EU na podršci dijalogu između Beograda i Prištine i održivom rešenju, na dobrobit svih ljudi u regionu.

Ana Marković
%d bloggers like this: