fbpx

Stjuart Pič stigao u Prištinu; Osmani: Kosovo posvećeno dijalogu, Srbija je ta koja ne sprovodi sporazume

Пич и Османи; Фото: Председништво Косова

Specijalni izaslanik Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan Stjuart Pič stigao je u Prištinu i sastao se sa kosovskim zvaničnicima. U razgovoru sa Pičom, kosovska predsednica je istakla da Kosovo konstruktivna strana u dijalogu sa Srbijom, ali da je Beograd taj koji izaziva opstrukcije ne sprovodeći do sada potpisane sporazume, saopšteno je iz Predsedništva Kosova.

Kako se navodi u saopštenju, Osmani je navela da je Kosovo posvećeno dijalogu sa Beogradom i da je usresređeno na konačan ishod, a to je recipročno priznanje.

„Dijalog mora da tretira stranke jednako. Kosovska strana je konstruktivna u dijalogu i Srbija je ta koja izaziva opstrukcije ne sprovodeći potpisane sporazume“, navela je Osmani i ponovo govorila o negativnom uticaju Rusije na region i o tome da Rusija ima tendecije da destabilizuje region, piše u saopštenju.

Dalje u saopštenju se dodaje da je kosovska predsednica istakla u razgovoru sa Pičom da je Kosovo posvećeno saradnji sa Velikom Britanijom, naročito u oblasti privrede i odbrane.

„Ujedinjeno Kraljevstvo je među ključnim saveznicima, sa ključnom ulogom u procesu oslobođenja, nezavisnosti i izgradnje kosovske države. Što je veća uloga ove države u bitnim procesima u našem regionu, to će veći i korisniji biti rezultati za građane Kosova“, kazala je Osmani.

Osmani je čestitala britanskoj ambasadi na Kosovu na njenom posvećenom radu i projektima koje podržava, a koji obuhvatuju vladavinu zakona i žrtve seksualnog nasilja, zaključuje se u saopštenju Predsedništva Kosova.

Prethodno se Pič sastao i sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

Ana Marković
%d bloggers like this: