fbpx

Kancelarija za KiM: Nastavlja se sramna serija napada na objekte SPC

Графит на школи у Рабовцу Фото: Канцеларија за КиМ

Na prostoru Kosova i Metohije, prethodnih dana, nastavila se sramna serija napada na objekte Srpske pravoslavne crkve, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju. Juče ujutru obijena je Crkva Svetih Vrača u selu Drenovce, u Kosovskoj Kamenici, prethodno, polomljena su sva stakla na prozorima i ulaznim vratima Crkve Svetog Ilije u selu Nekodim kod Uroševca, a za vikend je zabeleženo i ispisivanje pogrdnih grafita na Osnovnoj školi „Braća Aksić“ u selu Rabovac kod Lipljana.

Kako je saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju, juče ujutru i to na praznik Sveta tri Jerarha obijena je Crkva Svetih Vrača u selu Drenovce, u Kosovskoj Kamenici i iz nje je odneta određena suma novca. Napad je izvršen pajserom, a polomljena vrata na hramu primetio je crkvenjak.

Obijena crkva u Kosovskoj Kamenici
Foto: Kancelarija za KiM

Prethodno, polomljena su sva stakla na prozorima i ulaznim vratima Crkve Svetog Ilije u selu Nekodim kod Uroševca.

Polomljena stakla na crkvi Sv. Ilije
Foto: Kancelarija za KiM

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju navode da je ovo šesti napad na hramove SPC na Kosovu i Metohiji od početka godine, te da smo samo u toku januara svedočili seriji obijanja crkava u Zubinom Potoku.

U saopštenju se dodaje da je za vikend zabeleženo i ispisivanje pogrdnih grafita na Osnovnoj školi „Braća Aksić“ u selu Rabovac kod Lipljana, a slučaj je prijavljen policiji.

“Alarmantan je podatak da je od početka godine zabeleženo tri puta više etnički motivisanih incidenata prema Srbima na KiM, u odnosu na isti period prošle godine”, navode iz Kancelarije za KiM, i dodaju:

“Ovakvi anticivilizacijski činovi nedvosmisleno potvrđuju ugroženost srpske verske baštine na KiM i ukazuju da je talas verskog nasilja osokoljen antisrpskim izjavama političara iz Prištine, koji se čak javno hvale da neće sprovesti sudske odluke o povraćaju zemlje manastiru Viskoki Dečani”.

Iz Kancelarije za KiM ističu da o odnosu Prištine prema građenju mirnog suživota i verske tolerancije i vrednostima za koje se zalažu “najslikovitije govori primer da se njihovi lideri javno hvale obnovom kuće nacističkog kolaboracioniste Džafera Deve, ali da ni rečju nismo čuli osudu napada na hramove SPC”.

“Napadi koji ugrožavaju mir srpskog naroda na Kosovu i Metohiji moraju se najstrože osuditi i od strane međunarodnih organizacija koje deluju na prostoru KiM, a počinioci ovakvog zlodela se moraju adekvatno sankcionisati, jer je to jedini način da se ekstremizmu stane na put”, zaključuje se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Milena Maksimović

 

%d bloggers like this: