fbpx

Ministarstvo kulture RS osudilo napade na objekte SPC na KiM

Поломљена стакла на цркви Св. Илије Фото: Канцеларија за КиМ

Ministarstvo kulture i informisanja oštro osuđuje napade na objekte Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji poslednjih dana. „Upadi, obijanje, uništavanje i skrnavljenje Crkve Svetih Vrača u selu Drenovce, u Kosovskoj Kamenici i Crkve Svetog Ilije u selu Nekodim kod Uroševca su anticivilizacijski činovi koji pokazuju stepen ugroženosti srpske kulturne baštine“, navode iz Ministarstva kulture.

„Ne samo da se ovakvim vandalskim incidentima, zasnovanim na ekstremizmu i bezumlju, ugrožava kulturno nasleđe srpskog naroda na prostoru Kosova i Metohije, već se istovremeno i otvoreno preti bezbednosti i opstanku srpskog naroda“, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Iz Ministarstva navode da je reč o još jednom u nizu pokušaju da se „sejanjem netrpeljivosti i nasilja unese strah među Srbe koji žele da ostanu na svojim vekovnim ognjištima“

„Pozivamo sve međunarodne aktere da osude svaku vrstu ekstremizma i u okviru svog mandata zaštite prava i slobode Srba na Kosovu i Metohiji, kao i kulturno nasleđe od svakog oblika uništavanja, skrnavljenja i ugrožavanja“, zaključuje se u saopštenju.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: