fbpx

Na Crkvi Svetog Ilije kod Uroševca razbijena stakla

Разбијена стакла на цркви Светог Илије Фото: РТС

Nepoznate osobe razbile su stakla na prozorima i ulaznim vratima pravoslavne crkve Svetog Ilije u selu Nekodim kod Uroševca.

U Nekodimu nakon rata nema prasvoslavnog stanovništva, a raseljeni iz tog i susednih Varoši i Grlice, prošle godine su zamenili prozore i vrata na crkvi, i očistili pravoslavno groblje.

Tokom zamene prozora i vrata i čišćenja groblja, nisi nailazili na otpor lokalnih Albanaca.

Crkva je nedavno ponovo napadnuta i na njoj su polomljena sva prozorska stakla.

Crkva Svetog Ilije je na dva kilometra jugoistočno od Uroševca. Obnovljena je 1921. na starim temeljima. U sadašenjem obliku crkva je iz 1993. godine.

Crkva je stradala i tokom martovskog nasilja 2004. godine, kao o obližnja velika pravoslavna crkva u Uroševcu podignuta u čast Cara Uroša 1929 godine.

Na pravoslavnom groblju u Nekodimu u nasilju je porušeno više nadgrobnih spomenika. Neki su sanirani, vraćeni na postolja ali ima još oštećenih.

Do sukoba 1999. u Nekodimu, Varoši i Grlici živelo je 100-ak pravoslavnih porodica. Srba nakon rata nema ni u Uroševcu.

Rakić: Da nadležni štite svetinje uverićemo se onda kada incidenti postanu prošlost

„Poštovanje prema veri, tradiciji, svetinjama jednog naroda je nešto što bi trebalo svi da imaju. Ma ko da je polupao prozore na Crkvi Svetog Ilije u selu Nekodim kod Uroševca, mora da shvati da je to nepoštovanje srpskog naroda, koji živi na ovim prostorima”, saopštio je minister za zajednice i povratak Goran Rakić.

Rakić je istakao da ovo danas nije zaštita svetinja, „da ih nadležni štite uverićemo se onog trenutka kada ovakvi incidenti postanu prošlost a svi oni koji ih čine budu odmah pronađeni i adekvatno kažnjeni“.

Izvor: RTS, Gračanica onlajn
%d bloggers like this: