fbpx

Komandant italijanskog KFOR-a poziva lokalne vlasti na okrugli sto

Пуковник Марко Јавароне Фото: КФОР

Komandant Regionalne zone zapad Marko Javarone pozvao je predsednike opština u zoni svoje odgovornosti na okrugli sto. Sastanak bi se održao tokom marta u vojnoj bazi Vilađo Italija. Održavanje redovne komunikacije i bliske saradnje u cilju podrške miru, bezbednosti i stabilnosti, bila bi tema sastanka, saopštio je Italijanski KFOR.

Komandant Regionalne komande KFOR-a zapad Marko Javarone ove nedelje je imao sedam važnih prezentacijskih sastanaka sa predsednicima opštine Klina, Dečani, Junik Istok Kačanik i Đeneral Janković.

Pored predsednika pomenutoh opština komandant italijanskog KFOR-a se sastao i sa komandirom lokalne policije u Dečanima Faikom Jahmuratajem i zamenikom operative regionalne direkcije policije za Peć Nedžadom Gutićem.

Komandir policijske stanice Dečane i regionalni komandant operative potpukovnik Nedžat Guticđ potvrdili su punu spremnost da nastave plodnu saradnju uspostavljenu godinama sa KFOR-om. Oni su na zahtev pukovnika Javaronea izrazili tehničku i operativnu izvodljivost zajedničkih patrola u bliskoj budućnosti, kako bi se osigurala bezbednost područja od zajedničkog interesa, saopštio je KFOR.

Pukovnik Javarone je na sastancima definisao moguće projekte za tekuću godinu. Među njima je donacija informatičkog materijala školama koje su prinuđene na učenje na daljinu zbog na pandemiju COVID-19, podsticanje nekih omladinskih centara različitih etničkih grupa prisutnih u okruženju i nabavku medicinske opreme i fotonaponskih sistema.

U saopštenju se navodi da Italijanski kontingent misije KFOR-a realizacijom svojih projekata civilno-vojne saradnje nastavlja da obezbeđuje ispunjenje zadatka misije prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine, kako bi se garantovao siguran i bezbedno okruženje za sve zajednice koje žive na Kosovu.

Izvor: Radio Goraždevac
%d bloggers like this: