fbpx

Otvoren srednjoškolski centar u Lapljem Selu

Средњошколски центар; Фото: Н.Милосављевић

U Lapljem Selu danas je otvoren srednjoškolski centar finansiran od strane Kancelarije Evropske unije u Prištini, a u saradnji sa opštinom Gračanica koja je obezbedila inventar. Vrednost srednjoškolskog centra je 2.7 miliona evra.

Posle više od dve decenije učenici tri srednje škole, medicinske, ekonomske i gimnazije dobili su svoj srednjoškolski centar, čija je izgradnja počela 2017. godine.

„Izgradnja škole je počela u julu 2017. godine i uprkos pandemiji sa korona virusom koja je usporila završetak radova tokom poslednje dve godine, srećan sam što sam napokon ovde kako bih predao školu opštini“, izjavio je šef Kancelarije Evropske unije u Prištini, Tomaš Sunjog, koji je zajedno sa predsednicom opštine Gračanica, Ljiljanom Šubarić zvanično danas otvorio srednjoškolski centar.

„Učenici i prosvetni radnici dobili su najbolje moguće uslove za rad i učenje, kakve i zaslužuju, što godinama dokazuju svojim brojnim uspesima u domenu kulture, sporta i odličnih uspeha u kasnijim fazama obrazovanja i rada“, rekla je Šubarić.

Srednjoškolski centar: Foto: N.Milosavljević

Pored učionica, ovaj centar će imati i nekoliko laboratorija, kabineta, ali i sportsku halu i igralište na otvorenom, što će mnogo značiti i nastavnom osoblju i učenicima.

„Ovde imamo četiri kabineta praktične nastave, jedan kabinet informatike i još plus 11 učionica i ogroman prostor, mnogo bolje opremljenije prostorije za nastavu, za izvođenje i te praktične nastave što je za medicinsku školu veoma važno“, kazao je direktor medicinske škole, Miodrag Živić.

Srednjoškolski centar; Foto: N.Milosavljević

Za direktora gimnazije Dejana Denića nove prostorije i bolji uslovi za rad omogućiće učenicima da više vežbaju i uče, a onda će ostvariti i bolje rezultate.

„I ovako su naši učenici postizali dobre rezultate na takmičenjima, a posle ovakvih uslova nadam se da će to biti još bolje“, kaže Denić.

Direktorica ekonomske škole Dragica Mitić navela je da je prethodnih godina zbog nedostatka prostora bilo teško ispoštovati plan i program koji je predviđen za ovu školu.

„Mi smo dobili dva informatička kabineta i učionice koje se mogu pretvoriti u kabinet s obzirom da se radi o stručnoj školi i da nam je potrebna pre svega primena te savremene tehnologije, tako da ćemo moći svaku učionicu da pretvorimo u kabinet po potrebi“, istakla je Mitić.

Prema rečima direktora, đaci koji će koristiti prostorije novog srednjoškolskog centra su medicinska škola koja broji 267 učenika, a koji su do sada nastavu pohađali odeljenjima u Gračanici, Donjoj Gušterici i Lepini. Zatim ekonomska škola koja broji 192 učenika i koja je zajedno sa gimnazijom koja ima 146 učenika koristila prostorije OŠ „Miladin Mitić“ u Lapljem Selu. Učenici koji pohađaju odeljenja ekonomske škole izmeštena u Plemetini neće preći u novi srednjoškolski centar u Lapljem Selu.

Sve srednje škole na centralnom Kosovu su posle 1999. godine iz Prištine izmeštene u okolna srpska sela u objekte osnovnih škola. Zbog nedostatka prostora nastava je organizovana u nekoliko smena, a učenici su već više od 20 godina prinuđeni da u školu kreću i pre izlaska sunca.

Ana Marković
%d bloggers like this: