fbpx

Trifundan u Velikoj Hoči: Orezana loza i osveštan krst

Орезивање лозе у Великој Хочи Фото: Радио Гораждевац

Praznik vinogradara i dan opštine Orahovac obeležen je liturgijom u kapeli Svetog Trifuna u Velikoj Hoči, orezivanjem loze i osveštavanjem krsta na spomeniku žrtvama.

Liturgijom je načelstvovao iguman manastira Sveti Vraci u Zočistu otac Stefan, uz sasluženje sveštenika velikohočanskog Milana Stojkovića, paroha bivšeg Hočanskog protojereja stavrofora Milenka Dragičevića. Za pevnicom su bili paroh orahovački Milan Stanojević i otac Kirilo dečanac koji u ime bratije manastira Visoki Dečani brine o Dečanskoj vinici i vinogradima u Velikoj Hoči

Među prisutnim vernicima bilo je prilično vernika, starijih, mladih i dece.

Sveti Trifun je dan opštine Orahovac po sistemu Vlade Srbije. Domaćin sleve ove godine bio je ispred Privremenog organa bio je Aleksandra Micić, a svečar za narednu godinu biće Marko Stašić.

Nakon liturgije po tradiciji je orezana je loza u vinogradu.

Po predanju, prva dva vinograda u Velikoj Hoči je zasadio Stefan Nemanja. Manastir Dečani i potomci Nemanjića su ovde sadili i dodavali vinograde. Danas većina stanovnika Velike Hoče ima svoje posede, svoje vinograde. Dečanska vinica u okviru koje se nalazi kapela Svetog Trifuna, gde je danas služena liturgija i danas radi. Svoje vinogorje u Velikoj Hoči ima još iz vremena cara Dušana a u njoj se proizvodi čuveno dečansko vino.

Osveštan krst koji je nedavno bio polomljen

Obnovljeni krst koji je nedavno bio polomljen sa spomenika na ulazu u Veliku Hoču, danas je osveštan. Na ovom spomeniku ispisana su 84 imena ljudi koji su stradali u Velikoj Hoči, ubijenih, kidnapovanih u periodu od 1998.­-2000. godine. Krst je pre tri meseca bio polomljen. To je treći put da se dogodilo skrnavljenje krsta i zastave. Udruženje kidnapovanih iz opštine Orahovac, predstavnici Privremenog organa opštine Orahovac i meštani zajedno su prisustvovali osvećenju i postavljanju novog krsta.

Osveštan krst u Velikoj Hoči
Foto: Radio Goraždevac

Sa događaja je poručeno da se neće odustati i da se neće dozvoliti da spomenik ostane bez krsta u Velikoj Hoči.

Izvor: Radio Goraždevac
%d bloggers like this: