fbpx

Parastos stradalima u Livadicama: Bogu smo ostavili pravdu

Са парастоса Фото: В. Ћуп

U crkvi Svete Petke, u Lapljem Selu, služen je parastos Srbima koji su 16. februara 2021. godine poginuli u autobusu “Niš-ekspresa” u Livadicama, kod Podujeva. “Nama je ostala tuga i ostaje bol, Bogu smo ostavili pravdu. Od vlasti se više ništa ne očekuje, a narodu je ostalo da pamti, da ne zaboravi“, poručila je sestra stradale Mirjane Dragović, Jelena Stojanović.

Danas je navršena 21 godina od stravičnog zločina u Livadicama, nadomak Podujeva. Dvanaestoro Srba je stradalo, a četrdeset troje je povređeno u trenutku kada je autobus Niš-ekspresa naleteo na podmetnutu eksplozivnu napravu. Raseljeni Srbi su tog 16. februara krenuli, u pratnji KFOR-a, na Kosovo i Metohiju. To putovanje bilo je poslednje za dvanaestoro njih, a priževeli se i dalje bore sa traumama.

Sa parastosa
Foto: V.Ćup

Jelena Stojanović je tog kobnog dana sa sestrom Mirjanom Dragović bila u autobusu, nažalost, njena sestra nije preživela.

„Mislim se jutros, šta da vam kažem posle ovoliko vremena i posle ovoliko godina. Nama je ostala tuga i ostaje bol, na Bogu smo ostavili pravdu, od vlasti se valjda više ništa ne očekuje, a narodu je ostalo da pamti, da ne zaboravi, medijima da dolazite ovde, da se sećamo svega onoga što je bilo i što je prošlo, i što samo po godinamo znamo koliko je prošlo. Bol i tuga su svakim danom sve jači, sve nas je manje, kao što kažu, ali naša bol nije manja“, kazala je Stojanović.

Sa parastosa
Foto: V.Ćup

Gordana Đorić je takođe bila putnica u autobusu koji je eksplodirao.

“Pričati o tom događaju je jako teško, ali treba da se priča da drugi ne zaborave šta nam se desilo, a da je bilo strašno-jeste, jer sve te slike, dovoljno je da zatvorim oči i da se ponovo pojave, koliko su bile strašne i koliko je bilo teško videti one scene, raskomadana tela“, priseća se Gordana, dodajući da je jedna scena ostala duboko urezana u njenu svest.

“Taj trup, to telo koje je bilo zaglavljeno u zadnjem delu autobusa iz koga je curela krv, to je nešto što će trajno ostati kod mene. Isto tako, kada sam se osvestila, čula sam da je neko u tom autobusu dozivao majku svoju, nažalost, posle sam saznala da je i ona podlegla povredama“.

Eksplozija je aktivirana sa obližnjih brda, a kako je pisalo u izveštaju UNMIK-a, u jednoj od kuća pronađen je DNK, na osnovu kog su uhapšena četvorica Albanaca. Trojica su puštena, a jedino je Fljorim Ejupi prebačen u američku bazu Bodnstil nadomak Uroševca, odakle je pobegao. Kasnije 2004. godine ponovo je uhapšen u Tirani, u Albaniji i predat UNMIK policiji, gde ga je Međunarodno sudsko veće 2008. godine osudilo na 40 godina zatvora, ali ga je kosovski Vrhovni sud zbog navodnog nedostatka dokaza 2009. godine oslobodio.

Srđan Popović
Foto: V.Ćup

„Užasno je to što se do sada nisu pronašli počinioci, nekako su stvari ovde na Kosovu uvek bile komplikovane što se tiče toga. Ima, nažalost, mnogo ovakvih dana, ima dosta žrtava, ali nažalost, do sada nijedan počinioc nije pronađen. Mogu da kažem samo da međunarodna zajednica do sada nije odradila posao na nivou i da je trebala malo da pritisne sve bezbednosne strukture da na jedan odgovorniji način priđu ovom slučaju i da do sada, evo posle 21 godine, otkrije počinioce. Naravno da ovaj proces mora ponovo da se otvori, kao i svi ostali procesi što se tiče ostalih zločina“, istakao je Srđan Popović koji se tog dana nalazio u drugom autobosu.

Tada su život izgubili Sunčica Pejčić, Živana Tokić, Slobodan Stojanović, Mirjana Dragović, Veljko Stakić, Nenad Stojanović, Milinko Kragović, Lazar Milkić, Dragan Vukotić, Nebojša, Snežana i Danilo Cokić, koji je imao samo dve godine. Pomen stradalima služen je u crkve Svete Petke u Lapljem Selu.

Ratko Popović
Foto: V.Ćup

“Mi se nećemo miriti sa ovim činom, niti sa ovim izgovorima da krivca nema. U svakom nedelu krivac je zna se, veoma dobro organizovan, temeljito isplanirao svoje aktivnosti i akcije i to čini svesno samo zarad zastrašivanja srpskog naroda da odavde ode i da bude prognan sa svojih vekovnih ognjišta”, kazao je na parastosu pesnik Ratko Popović.

Parastosu je prisustvovala i predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić u pratnji saradnika.

Ljiljana Šubarić
Foto: V.Ćup

“Danas je tužan dan za sve nas. 21 godina je prošla, ali ne i bol koju osećamo svi, a najviše najbliži naših nevino stradalih. Svih ovih godina ta bol ne jenjava, nažalist, pojačava se dubokim osećajem nepravde. Danas, okupljeni u Lapljem Selu, ne dozvoljavamo da ovaj veliki zločin padne u zaborav, da ga pokrije zaborav i nastojaćemo da podsećamo i da tražimo pravdu za naše žrtve”, istakla je Šubarić.

Euleks je slučaj Livadice zatvorio 2013. godine.

Milena Maksimović

 

%d bloggers like this: